Potaknuti stravičnim događajem u Italiji, odlučili smo provjeriti kakva je sigurnost mostova na Hrvatskim prometnicama. Samo na autocestama ih ima preko 3.000, a tijekom udarnih vikenda turističke sezone njima prođe gotovo milijun vozila. Dr.sc. Zlatko Šavor s Građevinskog fakulteta u Zagrebu gostovao je u Dnevniku Nove TV te je objasnio rekao da će nakon urušavanja mosta u Italiji biti potrebno izgraditi novi most te kako se kontrolira sigurnost mostova u Hrvatskoj.

Galerija Dr.sc. Zlatko Šavor s Građevinskog fakulteta u Zagrebu gostovao u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Jesu li hrvatski mostovi sigurni? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Jesu li hrvatski mostovi sigurni? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Darko Sršek, stručnjak za mostove u HAC-u (Foto: Dnevnik.hr)

Gospodine Šavor, treba li obnoviti urušeni most ili izgraditi novi?

Ja mislim da, s obzirom na situaciju, nema druge alternative izgradnji potpuno novog mosta. Ustanovljeno je da je ovaj most bio vrlo osjetljiv i ako se jedan pilon srušio, prije ili kasnije će se srušiti druga dva. Prema tome, alternative sigurno nema.

To je jako velik most. Koliko izgradnja može trajati?

Ovisi, da je u Kini trajalo bi kraće, a u Italiji će trajati duže.

A ako Kinezi budu gradili u Italiji?

Mislim da dozvolu za gradnju u Italiji neće dobiti. Mislim da će trajati tri godine, ali nemojte zaboraviti da treba odraditi mnogo administrativnog posla, a talijanska administracija nije mnogo brža od naše.

Vratimo se u Hrvatsku. HAC uvjerava da su naši mostovi i tuneli u dobrom stanju. Kako se i koliko često rade te kontrole?

Postoji pravilnik po kojem se te kontrole rade, a za ozbiljne mostove se već tijekom izrade projekta radi i takozvani projekt održavanja u kojem je točno propisano koje elemente treba gledati.

Što se točno kontrolira?

Obično najkritičniji elementi. Prvo se cijeli most vizualno kontrolira, a onda se detaljno kontroliraju dijelovi za koje se misli da su osjetljivi ili oni za koje se vizualnim pregledom ustanovilo da ne odgovaraju projektnom stanju.

Što kažete o zagrebačkim mostovima? Čuo sam da se ocjenjuju kao kvalitetni, ali da su stari. Što po tom pitanju slijedi u Zagrebu?

Ja mislim da prvo treba napraviti, a pretpostavljam da je dio toga već napravljeno, detaljno ispitivanje tih mostova. Tek temeljem detaljnih ispitivanja mogu se eventualno napraviti projekti sanacije, rekonstrukcije ili pojačanja, ali samo u slučaju da je to potrebno. To mora biti pokrepljeno ozbiljno izrađenim projektima.

Autoceste su sigurne, ali većina mostova u Zagreba treba sanaciju

Na hrvatskim autocestama ima 3.030 mostova. Iz HAC-a poručuju da građani mogu biti sigurni, što potvrđuje i izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma. Naime, od 133 ispitane, naše autoceste su 13. po sigurnosti.

"Tim pregledima bavi se Sektor za održavanje. Oni to obavljaju i na dnevnoj bazi, ali postoje sezonski, godišnji pregledi. Većina tih objekata je relativno novijeg doba i ne bi se trebalo, pogotovo na većim objektima, ništa dogoditi", rekao je Darko Sršek, stručnjak za mostove u HAC-u.

Dok je većina mostova na autocestama izgrađena u posljednjih 15-20 godina, u najprometnijem hrvatskom gradu savski su mostovi barem dvostruku stariji. Početkom godine Institut konstruktivnih rješenja (IGH) završio je šestogodišnju analizu zagrebačkih mostova i utvrdio da ih čak šest od osam treba neki oblik sanacije.

U zapadnom dijelu grada u rekonstrukciji je Podsusedski most. Sanira se jedan od stupova, ubrizgavanjem cementa u temeljno tlo. Drugi je stup saniran prije dvije godine, a iz Grada uskoro najavljuju i sanaciju trećeg stupa.

Prije godinu dana gradonačelnik Bandić je osvijetlio željeznički "Hendrixov" most. Prema najavama s početka godine, sve mostove planira sanirati unutar 15 godina.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju