Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Naknada za prekomjerno korištenje javne ceste ili naknada za ispitivanje posuda pod tlakom - samo su dva od više od 570 nameta koje u Hrvatskoj morate platiti.


Vlada se posljednjih dana trudi saznati je li po ministarstvima zalutao još koji namet jer njihov broj, kao što smo i izvještavali u Dnevniku Nove TV, želi prepoloviti, a olakšati gospodarstvenicima koji često, priznaju i sami, ni ne znaju što sve zapravo plaćaju.

Vezani članci Sindikati i vlada nastavili pregovore o kolektivnom ugovoru Nastavljeni pregovori o kolektivnom ugovoru: "Očekujemo da na sljedećem sastanku sindikati izađu s konkretnijim zahtjevima" Lina Axelsson Kihlblom U Švedskoj prvi put transrodna osoba postala ministrica

Koliko kava treba prodati da bi platio sve namete, ugostitelj Željko Peran više ni ne broji. 'To vam je otprilike, da vam karikiram: otvorite lokal, počnete raditi i nikad ne znate hoćete li kraj dana doživjeti živi ili ne, jer vam stalno dolaze neke uplatnice', kaže Željko.

A one, najčešće, guše gospodarstvo. 'U registru smo imali 245 neporeznih davanja, a kad smo išli tražiti od ministarstava da nam dostave podatke došli smo do frapantnog podatka od 570', rekao je Branko Šego, pomoćnik ministra financija.

>> 'Od 150.000 kuna, nakon davanja ostane 40.000 za goli život'

Samo u ministarstvu prometa Siniše Hajdaša Dončića ih je oko 150. No, vlada njihov broj želi 'odvesti' u povijest i broj nameta prepoloviti. 'Nakon izrade baze, ali istinite baze, ne lažne, nakon analize prihoda od tih nameta, treba ukinuti one koji nisu neophodni, kako bi poboljšali investicijsku klimu', rekao je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

Bizarni nameti

Koliko će ukinuti nameti biti 'financijski teški', još se računa. No, u Vladi ipak očekuju efekt. U registru nameta, izdvojili su se tako i neki, najblaže rečeno, bizarni poput naknade za ispitivanje posuda pod tlakom, priznavanja naziva primarijus, naknade za uporabu adresa i brojeva ili naknade za prekomjernu uporabu javne ceste.

Iz novčanika građana, i kroz povijest se novac izvlačio za razne namete, jedan od njih je primjerice porez na tetovažu, ili za vrijeme carske Rusije - porez na bradu. u 17. stoljeću, u Nizozemskoj se plaćao čak i porez na vjetar.

Porez na zrak u Hrvatskoj se ne plaća, a u Vladi tvrde, kako se uskoro neće plaćati ni nepotrebni nameti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju