Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dopuna istrage u slučaju Ernesta Rađena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski državni odvjetnik u Zadru Ivan Galović predložio je istražnom sucu Županijskog suda dopunu istrage protiv Ernesta Rađena, osumnjičena da je počinio ratni zločin protiv civilnog pučanstva u Škabrnji u studenom 1991. jer kao zapovjednik okupacijske vojne policije nije spriječio počinjenje tog zločina.

Po Galovićevim riječima predložena dopuna istrage odnosi se na angažiranje vojnog stručnjaka koji bi svojim iskazom razjasnio ulogu vojne policije i njene obveze, kao i ulogu zapovjednika vojne policije u toj akciji. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grčka će Hrvatskoj izručiti Rađena Slika nije dostupna Ernest Rađen iz pritvora pušten na slobodu

>> Ernest Rađen izjavio da se ne osjeća krivim

>> Sud odbio Rađenove žalbe

Benkovački Srbin Ernest Rađen bio je zapovjednik vojne policije u krajinskoj okupacijskoj vlasti na području benkovačke općine.

Galović nije mogao govoriti o tome koji bi vojni stručnjak mogao biti angažiran - domaći ili inozemni.

Prijedlog istražnom sucu upućen je danas, a Vladimir Mikolčević, istražni sudac Županijskog suda u Zadru koji vodi predmet Rađen, o tome prijedlogu mora žurno odlučiti, najkasnije do sutra kad Rađenu istječe pritvor, koji je više puta produljivan od kada je pritvoren u travnju ove godine, kad je na temelju tjeralice, iz Grčke izručen Hrvatskoj. Nakon izručenja sproveden je u pritvor Županijskog suda.

U dosadašnjem tijeku istrage saslušano je više preživjelih svjedoka srpskog zločina u Škabrnji te još troje oficira jugoslavenske vojske koji su iskaz dali pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene