Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Putem fiktivnih računa

Odbjegli splitski poduzetnik organizirao kriminalni lanac: Pokrenuta velika istraga protiv 37 ljudi, oštetili proračun za 6,8 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uskok je zbog utaje poreza putem fiktivnih računa i fingiranih poslovnih procesa pokrenuo istragu protiv 37 okrivljenika tereteći ih da su od 2013. do 2016. sebi pribavili milijunsku korist i pritom oštetili državni i zagrebački gradski proračun za najmanje 6,8 milijuna kuna.

Kriminalni lanac po neslužbenim je podacima organizirao odbjegli splitski poduzetnik G. G., od ranije poznat po poreznim prijevarama. Uskok ga novom istragom tereti da je osnovao 13 tvrtki radi izdavanja nevjerodostojnih računa za neisporučenu robu drugim okrivljenim tvrtkama.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Dvojac morskim putem krijumčario marihuanu iz Crne Gore, vrijednost droge oko 600.000 eura Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu

Istragom koju je Uskok pokrenuo temeljem izvida Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i PNUSKOK-a, 37-ero okrivljenika i 25 tvrtki tereti se za kaznena djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine te pomaganja u tim nedjelima, objavio je Uskok, ne otkrivajući identitet okrivljenika.

Splitskog poduzetnika terete da je od početka 2013. do kraja studenoga 2016. povezao sedmoro suokrivljenika radi pribavljanja koristi i izbjegavanja plaćanja PDV-a, poreza na dobit i na dohodak te prireza poreza na dohodak okrivljenim stvarnim trgovačkim društvima.

Zločinački plan realizirao je preko 13 tvrtki koje su stvarnim tvrtkama isporučivale fiktivne račune za neisporučenu robu. Kada bi tvrtke platile račune za neisporučenu robu, organizator bi zadržao proviziju od osam posto, dok bi preostali iznos vratio okrivljenim tvrtkama koje bi potom u poslovnim knjigama umanjile osnovicu za obračun poreza.

S ciljem prikrivanja porezne prevare organizator je pronalazio ljude koje je postavljao za formalne direktore tvrtki čije je poslove sam vodio. Dvojica suokrivljenika, prema sumnjama Uskoka, fiktivnim su direktorima pronalazila smještaj u Zagrebu i osiguravala im otvaranje računa u poslovnim bankama.

Petorica pripadnika skupine, uključujući i organizatora, također su tražili i stvarne voditelje poslovanja tvrtki zainteresiranih za izbjegavanje plaćanja poreza putem fiktivnih računa.

Stvarne su tvrtke pritom na račune poduzetnikovih tvrtki uplatile najmanje 17,4 milijuna kuna, pri čemu su sedmorica pripadnika skupine zadržala oko 1,1 milijuna kuna, dok su ostalim tvrtkama pribavili korist omogućivši im izbjegavanje plaćanja poreza.

G. G. je još u studenom 2016. osumnjičen u akciji Azija da je kao vođa kriminalnog lanca preko niza tvrtki i fiktivnim poslovima "okrenuo" oko 50 milijuna kuna i za to zadržao proviziju. Istragu protiv devetero hrvatskih i 53 kineska državljana te 45 tvrtki Uskok je pokrenuo krajem studenoga. No on je izbjegao uhićenje jer je bio na službenom putu u Sloveniji. Proširenjem istrage, doznalo se da je splitski poduzetnik navodno pobjegao zahvaljujući informacijama koje je dobivao od zagrebačkog policajaca. U tom slučaju skupina je osumnjičena da je proračun oštetila za 13 milijuna kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene