Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje je zapelo?!

Daleko ispod 70 posto: Istražili smo zašto domaći turizam troši premalo hrvatskih proizvoda

Nedovoljno domaćeg u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Nedovoljno domaćeg u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Nedovoljno domaćeg u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Nedovoljno domaćeg u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Nedovoljno domaćeg u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nedovoljno domaćeg u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nedovoljno domaćeg u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Hrvatski turizam ove godine očekuje više od 10 milijardi eura prihoda, zapošljava 100 tisuća ljudi, a svaka peta kuna zarađena je u turizmu. No, domaći turizam ni približno ne troši domaćih proizvoda koliko bi mogao.

Rovinjski hotel u izgradnji osmislili su hrvatski arhitekti, grade ga domaći građevinari ali još nije sigurno hoće li u njemu biti i domaći namještaj i ostala oprema.

Pročitajte i ovo Aviolinije u Hrvatskoj Bolja povezanost je ključ Hrvatska spremna za rekordnu sezonu: Povezani s više od 500 destinacija Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne

"Zahtjevi su visoki. U svakom slučaju hrvatski dobavljači ukolio budu mogli odgovoriti na te zahtjeve će sigurno biti prvi na redu", govori Goran Fabris, Maistra.

Poznati hotelijer Andabak gradit će nove hotele u bizovačkim i stubičkim toplicama i kaže da će gotovo sve, od namještaja do kuhinje biti domaće.

"Više nemamo hrvatsku keramiku, pa će u tom dijelu sigurno biti uvoz", govori Jako Andabak, predsjednik Nadzornog odbora koncerna Sunce.

Nedovoljno domaćeg u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nedovoljno domaćeg u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Kulen iz Slatine tek traži put do stolova na Jadranu.

"Nikakav problem ne bi trebao biti s naše strane da možemo opskrbiti i puno više nego što sada plasiramo na tržište Republike Hrvatske", govori Goran Kovač, predsjednik uprave Mesoprerade.

U Hotelskom lancu iz Malog Lošinja više od 80 posto hrane je domaće. Kupuju od 60-ak OPG-ova iz cijele Hrvatske. Problem je opskrba.

"OPG nije udružen u nekakvu zadrugu pa da bi bi mogli na jednom mjestu pokupiti tu robu navečer od nekoliko proizvođača i dovesti ju na Lošinj", govori Goran Filipović, Hoteli Jadranka.

Nedovoljno domaćeg u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nedovoljno domaćeg u turizmu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Posteljinu i stolnjake iz zagorja kupuju luksuzni hoteli po svijetu jer su kvalitetniji od jeftinog tekstila iz Azije, no tek trećinu prodaju na Jadran. Iz gospodarske komore kažu da u turizmu još nema dovoljno ni domaćeg tekstila ni namještaja.

"Hrvatski turizam će trošit hrvatskih proizvoda kad ih bude daleko više isto tako na tržištu, no njih nema dobvoljno u ovom trenutku", govori Gari Cappelli, ministar turizma.

Domaćih bi trebalo biti, smatra ministar, barem iznad 70 posto.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene