Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve dalje od zaključenja pregovora 2009.

Dok Sanader krivi Slovence, što očekuje Hrvatsku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je svakim danom sve dalje od zaključenja pregovora 2009. Uz te vijesti može se očekivati i određeni pad kreditnog rejtinga. I dok se širi popis hrvatskih političara koji su otpisali ovu godinu kao godinu zaključenja pregovora, premijer se i dalje nada. Ipak, već ima i krivca za neuspjeh. Krivi su Slovenci.

Službeni optimist nadu ne gubi u 2009. No, ako se to i ne dogodi, Sanader već ima i krivca. 'Slovenska politika koja bi sada učinila da hrvatsko članstvo u Uniji ovisi o graničnom pitanju na način na koji oni to žele', smatra Sanader. Ante Babić, koji je bio Sanaderov suradnik u prvom mandatu, a sada analitičar na sve izvjesniju odgodu ne gleda negativno. 'Od 2004. igralo se na kartu EU, a zadnjih godinu dana se licitiralo s EU. Sada smo dobili odgodu da se posvetimo sami sebi', dodaje Babić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Iz Europske pučke stranke Daul: Sanader mi nije poslao nikakvo pismo Slika nije dostupna Datum nije poznat Vandoren nije vidio Sanaderova pisma Komisiji

>> Rezolucija: Temelj medijacije međunarodno pravo

Unija kao sveti cilj

Sanaderu je Unija bila kao sveti cilj. Sve je tome podredio. Godine 2011. je premijer želio pred birače izići kao onaj koji je Hrvatsku uveo u EU. Prve na udaru mogle bi biti reforme. Hrvatski rejting po ocjenama tri vodeće agencije je gotovo identičan. A svodi se na umjereni rizik. Istodobno su se ekonomski izgledi od 2007. do 2008. iz pozitivnog okrenuli u negativne. Odgoda ulaska će sada, ako se nastave negativni ekonomski trendovi i zaustave reforme, biti dio mozaika koji bi mogao dovesti do pada rejtinga.

>> Pahor: Pozdravljamo izviješće EP-a o Hrvatskoj

Ministar financija Ivan Šuker uskoro kreće po kredite da preživi ovu godinu. No, sljedeću nećemo preživjeti ako ne učinimo dramatičan rez. A to je prije svega ukidanje brojnih socijalnih prava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene