Uskoro je i godinu dana od zagrebačkog potresa, a slika grada sve je lošija, posebno kada je u pitanju sigurnost kretanja po centru grada, koji je najviše stradao u potresu. Ali jedno je ipak konstanta - Milan Bandić i dalje se razbacuje obećanjima.

Galerija


''Ako cigla padne nekome na glavu, podnosim ostavku. Apsolutno sigurno'', istaknuo je Milan Bandić. Ovo je dio odgovora gradonačelnika Bandića na naše pitanje o sigurnosnim koridorima do škola u zagrebačkom centru.

Vezani članci Gradnja Centra novog života - 2 Hoće li Petrinja moći raditi, a ne samo preživljavati? Punom parom se radi na stambeno-poduzetničkom naselju Odlagalište otpada, ilustarcija - 2 Kako riješiti problem plastičnih vrećica? Mjere smanjenja nisu urodile plodom, a zabrana bi značila otkaze

Na pitanje je li put do škole siguran, Bandić je kazao da jest. ''Apsolutno siguran! Pa ne volim ja podnositi ostavke samo tako. Nisam ja tako bedast kako izgledam'', rekao je Bandić.

Ali gradonačelniku u prilog ne idu prizori iz grada. Učenici do škole ponavljaju gradivo. Matematika: broje naljepnice, hrvatski: čitaju upozorenja; tjelesni: zaobilaze prepreke.

''Zgrade pokraj kojih prolazimo sve su s naljepnicama jako puno je oznaka da moramo ići na cestu, da moramo obilaziti i ono što je najgore - nemamo nikakvo razumijevanje od vozača automobila. Svaki dan se zapitam trebam li sinu staviti kacigu dok idemo do škole'', uplašena je majka Iva Knežević.

Do škole Ivana Gundulića nema koridora jer bi ga stanari trebali sami osigurati - ali kažu da za to nemaju novca.

Zakonski, ako se nekom nešto dogodi, odgovornost je na suvlasnicima ili vlasniku zgrade, kaže odvjetnik. Problem je i nedorečenost zakona - nije posve jasno tko bi trebao nadgledati stanje zgrada - komunalni redari ili građevinski inspektori.

''To se ne bi smjelo događati. Načelo vladavine prava predviđa da su zakoni jasni, nedvosmisleni i nedvojbeni, a čim vi imate dvojbu oko toga, već je jasno da zakon ne ispunjava te temeljne norme. A onda tu u principu nastaje odgovornost države'', istaknuo je odvjetnik Marko Ramljak.

Dok se institucije loptaju, a gradonačelnik razbacuje obećanjima - građani po centru hodaju s glavom u torbi. 

Više informacija pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr