Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici četiriju sindikata koji djeluju u Studentskom centru u Zagrebu i sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak potpisali su u petak u nazočnosti ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića prvi Kolektivni ugovor u povijesti te institucije, nakon čega su radnici odustali od štrajka.


Štrajk je trajao 20-ak dana, ali nije imao odaziv kakav su Sindikati najavljivali, pa su zagrebačke studentske menze radile redovno.

Vezani članci Amela Čilić, reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić iz Pariza: "Macronova poruka shvaćena je kao provokacija, vjerujemo da će noć proteći puno žešće" Slika nije dostupna Od srijede će neke menze biti zatvorene? ''Nama je to najgora stvar, ali...''

Sindikati su tijekom štrajka upozoravali da pregovori oko Kolektivnog ugovora sa Sanacijskim vijećem traju 15 mjeseci, da je sve usuglašeno, ali da Kolektivni ugovor nije potpisan, i zato su krenuli u štrajk.

To je prvi kolektivni ugovor Sindikata zaposlenih u SC-u, kojim su htjeli zaštiti materijalna prava, ali i dodati neka koja do sada nisu imali - božićnice, uskrsnice, regres, oko 2400 kuna po zaposleniku.

Predsjednica štrajkaškog odbora Biserka Sertić rekla je da će se o primjeni materijalnih prava kao što su božićnica, regres, uskrsnice i ostalo, koja su navedena u KU-u, početi pregovarati u zadnjem tromjesečju iduće godine.

"Pristali smo, s obzirom na najavu ministra da će se pokušati završiti sanacija, pregovaramo o primjeni materijalnih prava dogovorimo u 2017. godini", kazala je Sertić.

Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak upozoravao ih je da je SC u sanaciji i da bi ostvarivanje tih prava značilo oko dodatnih 5 milijuna kuna više. Ta prava su trebali ostvariti od 1. siječnja 2017. godine. Zahvalio je sindikatima na razumijevanju za stanje u SC-u i izrazio nadu da će sanacija biti dovršena do kraja iduće godine.

Ministar Pavo Barišić izjavio je da potpisivanje KU-a u uvjetima sanacije ne omogućuje pregovaranje o svim materijalnim pravima u punom iznosu, ali da je Ministarstvo spremno što prije dovršiti sanaciju. Dodao je da sanacija SC-a traje gotovo četiri godine pa bi je trebalo što prije završiti, naglasivši da su u proračunu za iduću godinu predviđena malo veća sredstva za tu svrhu.

Inače, SC je u sanaciji od 2013. , tada su dugovali oko 150 milijuna kuna, dug je smanjen na 30 milijuna kuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju