Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muzej Sinjske alke jedan je od dobitnika ovogodišnje nagrade EU-a za kulturnu baštinu koje su danas proglasile Europska komisija i Europa Nostra, vodeća europska mreža za baštinu.


Priznanje je dobilo 29 dobitnika iz 17 zemalja, koji su nagrađeni za svoja velika postignuća u konzervaciji, istraživanju, predanom radu te obrazovanju, osposobljavanju i podizanju razine osviještenosti.

Vezani članci Ursula von der Leyen, čelnica EK-a Objavljeno veliko izvješće o vladavini prava u zemljama EU-a, pogledajte u čemu je sve Hrvatska kiksala Migranti i dalje hrle u Europu - 6 Broj migranata u susjedstvu sve veći: "Situacija nije dobra, ali pronaći ćemo način da dođemo u Europu"

Dobitnicima će biti odano priznanje na istaknutoj svečanoj dodjeli nagrada 22. lipnja u Berlinu, tijekom prvog europskog sastanka na vrhu o kulturnoj baštini.

Muzej Sinjske alke posvećen je godišnjem viteškom turniru koji se održava svakoga kolovoza u Sinju. Sinjska alka 2010. godine upisana je na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, a na njezinu 300. obljetnicu, 2015. godine otvoren je Muzej Sinjske alke.

Zahvaljujući otvaranju muzeja, posjetitelji mogu doživjeti Sinjsku alku tijekom cijele godine, a oni koji su s njom već upoznati mogu dobiti novi uvid u povijest i značaj običaja. Muzej je pokrenulo i pretežno ga financira Viteško alkarsko društvo Sinj, a sufinanciran je i sredstvima Vlade Republike Hrvatske te lokalne i regionalne samouprave.

Muzej pruža detaljne informacije o raznim elementima natjecanja, pravilima i povijesti. Kroz interaktivni i multimedijski izložbeni prostor posjetitelj ima priliku upoznati se s odorom, opremom i oružjem koje se koristi u alki. Posjetitelj također može pregledavati bogatu digitalnu arhivu, uključujući videozapise natjecanja i povorke iz prethodnih godina. "Ovaj projekt proširuje jednodnevni događaj u održivi model podizanja svijesti i obrazovanja za cijelu godinu, što je značajno za lokalnu zajednicu, ekskluzivne nositelje ove tradicije", istaknuo je ocjenjivački sud.