Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV Goran Marić

'Dobila je ime po narodu, a svoj je narod izdala!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamrzavanje švicarca je izglasano, sad slijede mjeseci pregovora. O tome smo u Dnevniku Nove TV razgovarali s HDZ-ovim Goranom Marićem.

Često ste bili kritičar i ovakvog načina davanja kredita. Ovime smo samo stavili moratorij od 12 mjeseci. Što predviđate da će se događati?

Pročitajte i ovo Marko Primorac, ministar financija MARKO PRIMORAC Ministar financija: ''Neprihvatljivo je da država preko HNB-a subvencionira banke'' Novac - kune "Zaliha ima dovoljno" Raste strah od pada vrijednosti kune, pitali smo glavnog ekonomista HNB-a što nas čeka: "Nema straha, vraćali smo dugove"

Ovime se samo multiplicirao problem i, naravno, odgodio. Ovo nije rješenje, ovo je rezultat ekonomskog voluntarizma Vlade i kontinuirane nemoći premijera u odnosu na guvernera. Jedan premijer koji ima skoro upola manju plaću od guvernera preuzima protuustavnim presedanom posao i odgovornost guvernera. HNB je trebala odrediti tečaj, štititi kunu i u odnosu na franak i fiksirati franak, a to nije posao Vlade, ni Sabora.

Je li rješenje da se krediti prebacuju u drugu valutu? Koje je po vama rješenje?

Rješenje je da se ne utvrđuje pet tečajnih lista u odnosu na švicarski franak. Po jednom tečaju se obračunava glavnica, po drugom kamata. U HNB je jedan tečaj, za potrošačke kredite drugi, a u komercijalnim bankama treći. HNB je trebala fiksirati tečaj i zabraniti trgovanje švicarskim frankom. To je njen posao.

Do kada?

Dok ne nađe trajno rješenje, a za trajno rješenje mora se utvrditi stvarno stanje. Ono je vrlo složeno, komplicirano. Ne postoji nijedan ugovorno kreditni odnos koji je isti kao neki drugi. Slični jesu, ali nisu isti.

Banke poručuju: 'Fiksiranje tačaja je nezakonito, borit ćemo se svim raspoloživim sredstvima'

Imamo 30.000 kredita, želite reći da moramo naći 30.000 rješenja za svaki kredit?

Treba dati načelno rješenje, ali treba analizirati svaki kredit. Prvo su gubile banke pa su gubili štediše, a za to mislim da je najnužnije vratiti i hitno izmijeniti Zakon o Narodnoj banci, već sljedeći tjedan i državnoj reviziji omogućiti ulazak u HNB, a ostalim institucijama u poslovne banke. Osobno ne vjerujem nijednom izvješću, ni Hrvatske narodne banke niti izvješćima poslovnih banaka.

Gasimo li mi sada požar ili je središnja banka mogla i morala reagirati kad su se ti krediti počeli davati. Vidimo kako je u Austriji to regulirala njihova središnja banka. Ljudima se praktički u oglasima govorilo da ne uzimaju švicarske franke.

HNB je odgovorna da ne dođe do ovakve situacija. 2008. godine i ranije ona je nadgledala kako se požar širi i zapravo su i zapravo asistirala potpaljivanju požara. Ne da nije spriječila nego je kumovala. HNB ima ime po narodu međutim ona je izdala svoj narod. kad bih birao najljepše riječi - ona je protunarodna i tome treba konačno stati na kraj.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene