Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

u srijedu sastanak s upravom

Agrokorovi dobavljači postavili uvjete Fortenovi: Hoće li prihvatiti ponudu da im se dug isplati u manjem iznosu?

Problemi s isplatom graničnog duga dobavljačima (Foto: Dnevnik.hr)
Problemi s isplatom graničnog duga dobavljačima (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Domagoj Mikić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Problemi s isplatom graničnog duga dobavljačima (Foto: Dnevnik.hr) Problemi s isplatom graničnog duga dobavljačima (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dobavljači nezadovoljni zbog graničnog duga (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Fortenova grupa, koja je stvorena nagodbom vjerovnika Agrokora. u problemima je s isplatom graničnog duga dobavljačima. Oni, pak, ne pristaju na ugovor o refinanciranju roll up kredita.

Problematična je dinamika isplate graničnog duga i to zbog ugovora o refinanciranju roll up kredita, koji treba realizirati ovaj tjedan.

Prema nagodbi, novi vlasnici Fortenove su dobavljačima do kraja godine trebali isplatiti 17 milijuna eura, no nude samo 5. Na ostatak bi plaćali kamatu - sve dok ne bi uspjeli platiti cijeli dug.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko će biti novi vlasnici? Vrhunac velike bitke za Fortenovine tvrtke: Dnevnik Nove TV doznaje tko su ponuđači, u igri i dva snažna domaća igrača Ilustracija nagodili se s EPPO-om Lagali pri kupnji strojeva za poliranje mramora pa osuđeni za prijevaru

"Šira koordinacija je definirala limit od minimalno 50 posto isplate graničnog duga za svaku godinu. Mi ne želimo pregovarati za svaku godinu, naći model isplate graničnog duga nego jednostavno ovaj sad sporazum koji bi napravili sa Fortenovom bi vrijedio za trajanje cijelog vremena isplate graničnog duga. Drugim riječima hoće li to biti 3 ili 4 godine, kako sad stvari stoje ja sam uvjeren da će Konzum, s obzirom na svoje izvrsne rezultate, nama moći platiti granični dug u tri godine iako je predviđeno nagodbom 4 godine", kazao je nakonsastanka Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke

Premijer uvjeren u poštivanje nagodbe

Premijer Andrej Plenković je uvjeren da će se nagodba ispoštovati, roll up kredit refinancirati, a dobavljačima isplatiti dug. Na Todorićeve optužbe da upravlja DORH-om, premijer je rekao da novinari pitaju stvari koje su smiješn. Dodao je da su DORH i sudovi neovisni i ako to nisu vidjeli u mandatu ove Vlade da ne zna kada ćemo kao društvo progledati.

Plenković za Agrokor kaže da su problem bivšeg vlasnika Agrokora uspješno riješili i to dok je na pomolu bila najveća ekonomska, financijska i politička kriza. Rekao je da rekonstrukcija Agrokora u inozemstvu dobiva nagrade te da će biti namireni i dobavljači. "Hrvatske porezne obveznike cijeli proces restrukturiranja Agrokora nije koštao niti jednu jedinu kunu", kazao je premijer.

''Poslovat će kao u raju''

Premijer kaže da se nagodba mora poštovati i vjeruje da će je poštovati i Fortenova grupa. "Obveza plaćanja graničnog duga kako je dogovoreno u nagodbi će biti poštovana, to uopće nije sporno i tu nemaju dilema predstavnici Fortenova grupe ni dobavljači. Bitno je da dogovore međusobno, a mi smo tu da pomognemo da se iznađe dogovor o dinamici isplata'', poručio je Plenković.

''Ministar Darko Horvat razgovara s predstavnicima uprave i dobavljačima i siguran sam da će se naći rješenje. Refinanciranje kredita treba se realizirati ovaj tjedan i nakon toga je kompanija, recimo slikovito da je bila u paklu prije 2,5 godine, sada je u čistilištu, a onda će na tržišnoj osnovi jedan dan poslovati kao u raju", zaključio je premijer.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene