Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvije zagrebačke informatičke tvrtke svoja tehnološka rješenja prodale su klijentima iz Azerbajdžana.


Hrvatska informatika otvorila je vrata Azerbajdžana. Zemlji koja leži na nafti i plinu svoja rješenja prodale su dvije zagrebačke tvrtke.

Vezani članci Luka Mišetić (Foto: Filip Brala/PIXSELL) Mišetić: "Hrvatska nije bila agresor u BiH, Herceg-Bosna nije bila udruženi zločinački pothvat" Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija Preminulo najviše osoba od početka epidemije. U jednoj županiji opet problem svadbe: "Velik broj pozitivnih na COVID ne zna izvor zaraze"

'Ima jedna rečenica koja se kontinuirano ponavljala tamo - novac nije problem, za razliku u Hrvatskoj gdje se kaže novac nije problem, novca nema', rekao je Sven Marušić, direktor Infocumulusa.

Drugi najveći telekom na Azerskom području sa Svenovom je tvrtkom sklopio ugovor od pet godina, a pregovori su trajali mjesecima. 'Jako brzo se rješavaju stvari, a formalnosti koje bi obično mogle biti prepreka, u pravilu nema', dodaje Damir Kalemba, poslovni konzultant Infocumulusa.

Strano tržište oduševila je i hrvatska aplikacija za mobilno bankarstvo. 'Potrebno je imati viziju, potrebno je imati volju, energiju i na kraju uporne i vrijedne djelatnike', rekao je Zoran Brkić, direktor Banksofta.

Ministri iz Hrvatske, Albanije i BiH potpisuju sporazum s Azerbajdžanom

Aplikaciju su prodali azerbajdžanskoj tvrtki koja okuplja čak 18 banaka. 'Gledaju nas kao EU firmu. Mi smo im dosta simpatična zemlja. Znaju o Hrvatskoj dosta', kaže Branko Budić, suvlasnik Banksofta.

Azerbajdžan nazivaju malim Dubaijem. Bogata zemlja na granici Europe i Azije bilježi godišnji gospodarski porast od pet posto. Poslovi se teško sklapaju, no puno pomažu susreti političkog vrha, ali i inicijativa Hrvatske gospodarske komore.

'Nemoguće je doći kao privatna tvrtka i to je tržište koje institucionalno premreženo', rekao je Domagoj Juričić iz HKG. Hrvatsko stanje na azerskom tržištu varira iz godine u godinu. I zato ga treba znati dobro iskoristiti. A to bogato tržište novac je spremno uložiti i u hrvatsko znanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook