Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvije zagrebačke informatičke tvrtke svoja tehnološka rješenja prodale su klijentima iz Azerbajdžana.


Hrvatska informatika otvorila je vrata Azerbajdžana. Zemlji koja leži na nafti i plinu svoja rješenja prodale su dvije zagrebačke tvrtke.

Vezani članci Doniranje krvi, ilustracija Alarmantno stanje u splitskom KBC-u: Nedostaje zaliha krvi, evo gdje i kako možete donirati Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija U Hrvatskoj gotovo 200 novih slučajeva, među njima i stranci. Imamo i preminulih: Provjerite kakvo je stanje u vašoj županiji

'Ima jedna rečenica koja se kontinuirano ponavljala tamo - novac nije problem, za razliku u Hrvatskoj gdje se kaže novac nije problem, novca nema', rekao je Sven Marušić, direktor Infocumulusa.

Drugi najveći telekom na Azerskom području sa Svenovom je tvrtkom sklopio ugovor od pet godina, a pregovori su trajali mjesecima. 'Jako brzo se rješavaju stvari, a formalnosti koje bi obično mogle biti prepreka, u pravilu nema', dodaje Damir Kalemba, poslovni konzultant Infocumulusa.

Strano tržište oduševila je i hrvatska aplikacija za mobilno bankarstvo. 'Potrebno je imati viziju, potrebno je imati volju, energiju i na kraju uporne i vrijedne djelatnike', rekao je Zoran Brkić, direktor Banksofta.

Ministri iz Hrvatske, Albanije i BiH potpisuju sporazum s Azerbajdžanom

Aplikaciju su prodali azerbajdžanskoj tvrtki koja okuplja čak 18 banaka. 'Gledaju nas kao EU firmu. Mi smo im dosta simpatična zemlja. Znaju o Hrvatskoj dosta', kaže Branko Budić, suvlasnik Banksofta.

Azerbajdžan nazivaju malim Dubaijem. Bogata zemlja na granici Europe i Azije bilježi godišnji gospodarski porast od pet posto. Poslovi se teško sklapaju, no puno pomažu susreti političkog vrha, ali i inicijativa Hrvatske gospodarske komore.

'Nemoguće je doći kao privatna tvrtka i to je tržište koje institucionalno premreženo', rekao je Domagoj Juričić iz HKG. Hrvatsko stanje na azerskom tržištu varira iz godine u godinu. I zato ga treba znati dobro iskoristiti. A to bogato tržište novac je spremno uložiti i u hrvatsko znanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook