Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zamjena na 2000 lokacija

Euri su u novčaniku, ali što je s kunama koje još nismo zamijenili? Kod građana ih je još uvijek 4,66 milijardi

Aktualno Galerija Zamjena do kraja godine - 1 Zamjena do kraja godine - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zamjena do kraja godine - 2 Zamjena do kraja godine - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zamjena do kraja godine - 3 Zamjena do kraja godine - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zamjena do kraja godine - 4 Zamjena do kraja godine - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zamjena do kraja godine - 5 Galerija 1/5 >>
Još je sedamnaest dana ostalo da svoje kune zamijenite u eure. To možete učiniti u bankama, FINI i Pošti. Nakon toga, zamjena je moguća isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci.

Euri su u novčaniku, ali što je s kunama koje još nismo zamijenili?

"Građani mogu svoje kune zamijeniti do kraja godine na približno 2000 lokacija u poslovnicama banaka, financijske agencije i Pošti, nakon tog razdoblja do prosinca 2023. građani će kune moći zamijeniti isključivo u HNB-u", rekao je Tihomir Mavriček iz Sektora za gotov novac HNB-a.

Kovanice imaju rok, zamijeniti ih možete do 31. prosinca 2025. godine. Novčanica nema rok trajanja.

"Ako primjerice 2078. godine u svojoj čarapi pronađete određenu količinu kuna i njih ćete moći promijeniti u HNB-u, ali morat ćete pronaći isključivo novčanice", rekao je reporter Dnevnika Nove TV Vanja Margetić.

Kod građana je još uvijek 4,66 milijardi kuna.

"Čarape su mi podrapane pa je sve ispalo van, nije bilo puno pa je bilo lako skupiti", rekao je Zdravko iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Afera ide dalje - 1 PONOVO SE OGLASIO LOVRINČEVIĆ Dnevnik Nove TV doznaje: Istražitelji USKOK-a ispitali većinu aktera afere Mreža, ali jedan od glavnih još je uvijek izvan Hrvatske

"Ostalo je nešto malo, jedan medo i jedna tuna, ali mi je žao, to neka ostane za uspomenu", rekla je Ivana iz Zagreba.

Većina je mijenjala početkom godine. No u pošti i sada bilježe povećan promet zamjene.

"Ukoliko donesu manje od 100 novčanica i 100 kovanica, tada ne plaćaju nikakvu naknadu, dok se naknada od 1,5 posto plaća na one iznad, ali one najmanje. Ako donesete 100 novčanica od 100 kuna i jednu od 10 platit ćete 1,5 posto naknade, samo na onu od 10 kuna", rekao je Krešimir Domjančić iz Hrvatske pošte.

Provizija ide i u FINI. Više od 100 komada novčanica ili kovanica, provizija od 1 centa po komadu.

"Mi smo od početka godine pa do danas zamijenili 890 milijuna kuna s time da smo najveći dio zamijenili u siječnju i veljači, negdje oko 590 milijuna kuna. U studenom i sada u prosincu je stvarno povećan interes građana i očekujemo da ćemo do kraja godine zamijeniti milijardu kuna", rekla je Gordana Soldo, savjetnica uprave u FINA-i.

Pročitajte i ovo Ilustracija Djelatnica teško ozlijeđena Žena u Vukovaru nožem izbola prodavačicu, policija objavila motiv napada

Vratili smo 761 milijun komada, medvjeda, tuna, Starčevića i Jelačića.

"Ako uspoređujemo s našim zagrebačkim tramvajem to bi bilo 75 tramvaja težine", rekao je Tihomir Mavriček iz Sektora za gotov novac HNB-a.

Kovanice se prodaju kao sekundarna sirovina, dok se novčanice režu na sitne komade i zbrinjavaju.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene