Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgledan odabir

Dnevnik Nove TV doznaje tko je kandidat koji bi mogao naslijediti Zlatu Hrvoj Šipek: "DORH u ovom trenutku treba nešto što dugo nije imao"

Aktualno Galerija Nasljednik državne odvjetnice - 2 Nasljednik državne odvjetnice - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nasljednik državne odvjetnice - 5 Nasljednik državne odvjetnice - 5 Foto: DNEVNIK.hr Nasljednik državne odvjetnice - 3 Nasljednik državne odvjetnice - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nasljednik državne odvjetnice - 1 Nasljednik državne odvjetnice - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Nasljednik državne odvjetnice - 4 Galerija 1/5 >>
U fotofinišu natječaja za poziciju glavnog državnog odvjetnika, doznaje Dnevnik Nove TV, kao izgledan odabir isplivalo je ime suca Ivana Turudića. Premijer od četvrtka uvjerava kako nikome nije dao mig da se prijavi, a oglasio se i sam Turudić. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović.

Listi kandidata koja je naglo nabujala u finalu natječaja pridružio se i zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić.

"Smatram da ispunjavam sve uvjete i to je bila moja osobna odluka i nije bila izazvana nikakvim političkim, nepolitičkim i bilo kakvim drugim krugovima i razlozima", poručio je Kalabrić.

"Nisam razgovarao ni sa kime u politici ni van politike pa ni s premijerom o tome, to nije uhodana procedura da se s nekim razgovara", dodao je.

Uz njegovu još su dvije potvrđene prijave, tužitelj Nikša Wagner i odvjetnik Mladen Dragičević. Spominjalo se više potencijalnih kandidata s kojima je premijer razgovarao, no, na površinu je, doznaje Dnevnik Nove TV, isplivalo ime suca Ivana Turudića, koji na pitanja ekipe Dnevnika Nove TV je li bio na razgovoru i je li on taj odgovara da ne želi ništa komentirati. Iz Vlade pak poruka da nikome nisu dali nikakav mig.

Pročitajte i ovo Ilustracija Anketa Dnevnika Nove TV Hoćete li Novu godinu dočekati na gradskom trgu? Pogledajte kako ste glasali

"Zadnji put ih je bilo pet-šest, vidjet ćemo. Koliko ja shvaćam, natječaj završava danas pa ćemo vidjeti drugi tjedan što je konačno", rekao je premijer Andrej Plenković.

"Kako bi rekla vaša kolegica je li bilo migova, nije, čekamo rafale, s migovima nemamo ništa", odgovorio je Plenković na pitanje je li bilo razgovora s nekim.

S migom ili bez njega, aferama opterećenom Državnom odvjetništvu treba najbolji mogući odabir.

"Ono što je sad DORH-u u ovom trenutku potrebno, potreban mu je vođa, dakle to je nešto što dugo nije imao. Mi možemo očekivati osobu koja neće imati dovoljnu razinu integriteta da se odupre svim pritiscima kojima je glavni čovjek DORH-a izložen, to je neki sustav koji postoji u kadroviranju zadnjih sedam, osam godina", objasnio je Ljubo Pavasović Visković, odvjetnik.

Zlata Hrvoj Šipek susrela se s nizom kritika, mandat joj je obilježen s više afera. Nezaboravna je scena u jeku slučaja Softver s tadašnjom šeficom USKOK-a, a pravi debakl s propasti vještačenja na sudu u slučaju Agrokor.

"Ono što mogu reći zašto sam odgovorna to je što sam u dobroj vjeri, vjerujući zamjenicima i ljudima koji rade na ovom predmetu njima poklonila povjerenje... To je moja odgovornost i ništa više", rekla je 22. studenog Hrvoj Šipek.

Pročitajte i ovo Studentski dom Stjepan Radić Neugodno iznenađenje Provaljeno u sobe u studentskom domu: Uprava SC-a ima neke sumnje, studenti su ogorčeni - "Gospodin zaštitar je izjavio da on ne bi ni zvao policiju"

"Ne znam čekaju li mig, ali ne očekujem puno od tog natječaja nažalost, DORH nema ugleda, ne javljaju se najbolji pravnici, rad te institucije mora biti više izložen javnosti, još ne znamo tko je odgovoran za debakl u postupku bivšeg Agrokora", izjavio je Stephen Nikola Bartulica.

"Izbor Glavnog državnog odvjetnika je u startu kontaminiran s dvije činjenice, prvo da se događa neposredno prije parlamentarnih izbora kao i zadnji put, a drugo da ga predlaže Vlada čiji su članovi predmet postupanja Glavnog državnog odvjetnika", kazao je Arsen Bauk

Rok za prijave istječe u ponoć, ali bit će primane i kasnije, one koje budu poslane poštom, pa će se imena objaviti tek za tjedan dana. Iz Vlade uz ponovnu napomenu da ne daju migove poručuju kako će sa svim kandidatima premijer razgovarati u skladu s procedurom.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene