Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbor za pravosuđe

Glavna državna odvjetnica o Agrokoru nakon debakla s vještačenjem: "Nije moguće prognozirati ishod"

Glavna državna odvjetnica rekla je kako je arbitražni postupak u slučaju Agrokor vrlo složen spor koji otvara niz pitanja.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek kazala je u srijedu da nije moguće prognozirati ishod arbitražnog postupka u slučaju Agrokor te da će sve ovisiti o tome što će tužitelj navesti u tužbi i koje će dokaze podnijeti.

"Nije moguće prognozirati ishod arbitražnog postupka jer tužitelj tek treba podnijeti svoju tužbu i dostaviti dokaze na kojima temelji svoj zahtjev, nema dvojbe da se radi o jednom složenom sporu koji otvara niz pitanja", rekla je Hrvoj Šipek na početku tematske sjednice saborskog Odbora za pravosuđe na temu Agrokor i pravni položaj Republike Hrvatske.

"Sve će ovisiti o tome što će tužitelj navesti u tužbi i koje će dokaze podnijeti, o tome će ovisiti i naša koncepcija odgovora na tužbu i strategija", dodala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija opasan put Silovatelji i otmičari vrebaju: "Dvojica ili trojica te zgrabe i siluju, a onda dođe sljedeći i opet te siluje, ako vrištiš, tuku te"

Poticaj za tematsku sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe bila je odluka Visokog kaznenog suda da je knjigovodstveno-financijsko vještačenje koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih nezakonito. Vještačenje je radila tvrtka KPMG, koja je bila u sukobu interesa jer je istovremeno radila za DORH i Agrokor. Vještačenje je koštalo 1,3 milijuna eura i trajalo duže od godinu dana. Također, poticaj je bilo i prihvaćanje Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) tužbe Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske o preuzimanju Agrokora.

Malenica: Država nije ni bila niti jest vlasnik bivšeg Agrokora

Ministar pravosuđa Ivan Malenica podsjetio je na okolnosti 2017. kada je prijetilo urušavanje Agrokora i gubici od nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta. Cijeli taj proces prošao je bez troška za porezne obveznike, a postupka izvanredne uprave nije pokrenula Vlada, nego čelni ljudi kompanije, kazao je.

"Država nije ni bila niti jest vlasnik bivšeg Agrokora, niti se vlasništvo ikome oduzelo", naglasio je ministar.

"Tu je riječ o postupanju pravosudnih tijela gdje Vlada odnosno Ministarstvo pravosuđa je reagiralo na zahtjev DORH-a za osiguranje sredstava za provedbu vještačenja kao što osiguravaju sredstva za vještačenja u svim drugim predmetima", istaknuo je Malenica.

Hrvoj Šipek je Stephenu Nikoli Bartulici (DP), na pitanje tko je odgovoran za debakl oko vještačenja, odgovorila da nije sudjelovala u donošenju odluka i izboru vještaka, ali da je u tijeku analiza i da je odgovorna kao čelnik jer je u dobroj vjeri poklonila povjerenje zamjenicima i ljudima koji rade na tome.

"Da, odgovorna sam kao čelnik državnog odvjetništva jer se u ovom trenutku sada nalazim na čelu državnog odvjetništva. Hoću li kakve postupke pokretati, ja to ne mogu reći, ali ono što mogu reći zašto sam odgovorna to je što sam u dobroj vjeri, vjerujući zamjenicima i ljudima koji rade na ovom predmetu njima poklonila povjerenje... To je moja odgovornost i ništa više", poručila je Hrvoj Šipek.

 

Pročitajte i ovo Bura na riječkom području zimski uvjeti FOTO Za velik dio Hrvatske upaljen meteoalarm: Snijeg na Zavižanu, temperature padaju

Nije htjela otkriti ime zamjenika koji radi na analizi propalog vještačenja kako ne bi bio pod pritiskom te je istaknula da se radi o dugom vremenskom periodu u kojem je doneseno puno odluka i za analizu će trebati vremena.

Nije mogla konkretno odgovoriti ni Peđi Grbinu (SDP) kada se očekuje nastavak postupka jer će Tribunal dati rokove, a u pravilu, dodala je, prođe tri do šest mjeseci. "Mi prikupljamo podatke i pripremamo se", poručila je.

Na pitanje Karoline Vidović Krišto (OIP) o manipuliraju bilanci u Agrokoru i Todorićevu korištenja dvorca u kojem živi, navela je da je još uvijek u tijeku nekoliko predmeta u fazi istraživanja. "Utvrđeno je šest predmeta u kojima su u tijeku izvidi povjereni policiji. Imamo podignuto15 optužnica protiv 54 osobe koje nisu još potvrđene. Na predmetima se još radi", poručila je Hrvoj Šipek.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene