Slobodni ste dva mjeseca, a plaća ide - san snova svakog hrvatskog radnika, koji jedino žive saborski zastupnici. Uvjeravaju da su i na godišnjem vrijedni i bruse se za vruću političku jesen. I dok čekaju izmjene najvažnijeg Zakona o obnovi ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je što sprema saborska oporba.

Galerija


Referendum za euro politička je inicijativa Suverenista. Žele zadržati kunu, a protiv su eura."Krećemo u prikupljanje potpisa kako bi se zaštitila hrvatska valuta, hrvatska kuna. Pitanje koje ćemo ponuditi jako uskoro o kreiramo s ustavnim stručnjacima i sigurni smo da će biti u skladu s Ustavom", rekao je Hrvoje Zekanović.

Vezani članci Pobuna u Saboru zbog izbora ravnatelja HRT-a Pobuna u Saboru: Prekinuta rasprava o glavnom ravnatelju HRT-a, cijela oporba za govornicom Saborski zastupnici "Sinkopa je apsolutni politički hit među elitom HDZ-a, Ive Sanadera se sada više nitko ne sjeća"

HDZ je protiv. Hrvatska je, podsjećaju, potpisala Ugovor o priključenju Europskoj uniji. Ante Sanader proziva njihovog zastupnika u Bruxellesu.

"A sad je licemjerno - idemo u Europski parlament i uzimamo eure, a sad je odjednom postao upitan euro. Nitko nije postavljao pitanje kad smo dobili novac za Pelješki most", kaže Sanader.

Mostovci uvjeravaju u radno ljeto. Proveli su ga dijelom i u Banovini. "Može se razmišljati o referendumskoj inicijativi, ali da ona bude narodna, da ju ne vode stranke, posebno ne one s jedan posto birača, kao što sada planiraju Suverenisti", smatra Nikola Grmoja.

Potpora referendumu stiže od Domovinskog pokreta.

"Nije malo pitanje monetarnog suvereniteta, mi nemamo ništa protiv da se održi referendum", rekao je Stephen Nikola Bartulica.

Stranka bez šefa ljeto je provela u unutastranačkim borbama. Za jesen obećavaju druge teme. Fokus je na nepostojećoj obnovi.

"Donijet ćemo prijedlog rješenja, kako to pojednostaviti tu cijelu proceduru", kaže Bartulica. I SDP se mjesecima bavi sobom. I prepirkama s izbačenim članovima. Idući vikend druže se u Tuhelju. I bruse ideje za jesen koronu, migrante, obnovu.

"Mi smo već prije ljeta uputili u proceduru interpelaciju o tome kako ide obnova i sada istječe poslovnički rok kada ju možemo staviti na raspravu o potpisima. A također pratiti ćemo i ovo što se događa s novim zakonom o obnovi", kazao je Arsen Bauk.

To je top tema i za Možemo. Ali i radno zakonodavstvo i provedba Nacionalnog plana oporavka.

"Mi smo svi svjesni da je inflacija u porastu, svjesni smo cijena građevinskog materijala, treba zaštiti poljoprivrednu proizvodnju", kaže Urša Raukar. I oporba i vlast u Sabor će za nešto više od dva tjedna. Čeka ih prvi aktualac, ali i gomila neriješenih problema i frustriranih građana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju