Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loše vijesti za vozače

Dnevnik Nove TV doznaje: Od utorka rastu cijene goriva, prijevoznici najavljuju poskupljenja

Točenje goriva, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Točenje goriva, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Točenje goriva, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Kako doznaje Dnevnik Nove TV, u utorak slijedi novo poskupljenje goriva. Poskupjet će između 20 i 30 lipa, pa bi cijena litre ponovno mogla prijeći 10 kuna.

Trgovci naftom poskupljenje pravdaju rastom cijene nafte nakon napada na postrojenja u Saudijskoj Arabiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Od utorka Stigle dobre vijesti za vozače: Objavljene neslužbene cijene goriva, jedno će pojeftiniti Ilustracija - 1 usporedbe cijena Danci od plaće mjesečno mogu kupiti 2100 litara benzina, Hrvati 810. Pogledajte kakve su cijene po zemljama EU-a

Zbog eksplozije u Saudijskoj Arabiji, tvrde trgovci naftom, eksplodirat će i cijene na domaćim crpkama.

Benzin skuplji za 31 lipu

Kako doznajemo, kod jednog domaćeg opskrbljivača benzin bi od utorka trebao poskupjeti za 31 lipu pa bi nova cijena litre iznosila 10,17 kuna. Dizel bi trebao poskupjeti za 20 lipa, na 10,1 kunu po litri.

Iz redova domaćih trgovaca naftom nam kažu kako nakon ovog poskupljenja ne očekuju da će trend nastaviti i da će gorivo još značajnije poskupjeti osim ako ne bude nekih novih sličnih incidenata.

No vozači ne vjeruju ni u ovaj razlog za poskupljenje koji navode naftaši.

"Nema tko da vjeruje, nema tu vjerovanja, to je zamagljivanje očiju i lagana zarada", smatra Zdravko.

I prijevoznici će dići cijene

Prijevoznici imaju odgovor. Iz udruge hrvatskih cestovnih autoprijevoznika nama kažu kako će zbog ovog poskupljenja i oni morati dići svoje cijene.

Dio zagrebačkih taksista kaže da usluge neće poskupljivati, no autobusni prijevoznici ne isključuju mogućnost dizanja svojih cijena.

"Ako se dogodi najavljeno poskupljenje mi ćemo pratiti situaciju na tržištu i prema tome reagirati", rekao je Josip Mičević-Marušić iz Udruge Hrvatskih autobusnih prijevoznika.

Ekonomski analitičari ističu kako je najavljeno poskupljenje goriva premalo da bi se, osim prijevoznika, prelilo na ostatak gospodarstva i uzrokovalo rast cijena roba i usluga.

"S obzirom na to da su cijene sirove nafte na tržištima stabilizirane još ima dovoljno prostora za određeni rast tek nakon kojega bi se došlo do neke granice da bi se mogle cijene prelijevati na druge segmente gospodarstva", kaže Zvonimir Savić, ekonomski analitičar.

Analitičari naglašavaju i da su cijene sirove nafte u proljeće bile i deset do petnaest posto više nego danas pa cijena litre nije išla dalje od 10 i pol kuna.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene