Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je u pravu, a tko u krivu?

Mjesec dana je trajao postupak za spašavanje života dječaka čija je smrt šokirala Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slučaju djeteta čiji su roditelji odbili liječenje non-Hodkinovog limfoma kemoterapijom što je u konačnici dovelo do njegove smrti, Ministarstvo socijalne politike i mladih izvijestilo je u srijedu da je Centar za socijalnu skrb Krk postupio vrlo žurno u skladu s ovlastima i odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, a u Ministarstvu zdravlja navode kako s obzirom na to "da se očito radi o nadriliječništvu koje predstavlja kazneno djelo, to ministarstvo nije nadležno postupati.

"Nadriliječništvo je opisano Kaznenim zakonom i predstavlja kazneno djelo kao i sankcije ukoliko se kazneno djelo dokaže", navodi Ministarstvo zdravlja.

Pročitajte i ovo Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim Pronađeni ostaci nestalog dječaka je li ubijen? Novi detalji u slučaju pronalaska malenog Emilea: "Nikada ne bi otišao sam na mjesto gdje su ga pronašli"

Uz to dodaje da zdravstvena inspekcija ima ovlasti nadzirati samo način na koji se obavlja zdravstvena djelatnost.

Alternativne metode liječenja ne podliježu nadzoru ovog Ministarstva i ako postoje saznanja o bilo kojem obliku nadriliječništva, predmete uvijek dostavljamo na nadležno postupanje MUP-u i DORH-u, navodi Ministarstvo zdravlja u svom odgovoru.

Ministarstvo socijalne politike i mladih u svom očitovanju navodi da je krčki Centar za socijalnu skrb žurno poduzeo niz mjera za zaštitu prava i dobrobiti djeteta odmah po zaprimanju obavijesti KBC Rijeka (8. kolovoza) da su protivno mišljenju i preporuci liječnika roditelji odlučili dijete kojemu je dijagnosticiran Non-Hodgin limfom odvesti iz bolnice.

RIJEKA U ŠOKU Roditelji odbili liječenje i odveli dijete iz bolnice - Dijete umrlo

Centar je već 11. kolovoza obavio terenski izvid u Omišlju gdje je dječakova majka, koja tamo živi, upoznata s odredbama Obiteljskog zakona o pravima djeteta na skrb za zdravlje i život, i uz njih vezane dužnosti roditelja, te joj je izrečena mjera iz čl. 109. Obiteljskog zakona, odnosno "upozorenje na pogreške i propuste u skrbi i odgoju djeteta".

Zatim je 13. kolovoza Centar kod Općinskog suda u Rijeci pokrenuo postupak oduzimanja prava roditeljima da žive sa svojim djetetom i odgajaju ga, te prijedlog za hitno donošenje privremene mjere kojom bi se dijete do okončanja navedenog postupka povjerilo na čuvanje i odgoj Dječjem domu "I.B. Mažuranić" u Lovranu.

Istog dana Centar je Policijskoj postaji Krk podnio kaznenu prijavu protiv djetetovih roditelja.

Dan kasnije Centar je Općinskom sudu u Rijeci uputio prijedlog za lišenje prava na roditeljsku skrb i predložio da se hitno odredi privremena mjera kojom bi se skrbnica za poseban slučaj ovlastila, da u ime i za korist djeteta donese odluku o dozvoli liječenja, u za to odgovarajućoj medicinskoj ustanovi.

Deset dana nakon toga, 24. kolovoza u Stalnoj službi Delnice i Opatija održano je ročište. Budući da su roditelji sudu priložili dokaz kako za 1. rujna imaju dogovoren pregled u Klinici za tumore u Avianu u Italiji, sud im je naložio da u roku 15 dana, dakle do 7. rujna dostave dokaze da je realizirano daljnje liječenje i dijagnostička obrada djeteta u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.

Centar za socijalnu skrb na Krku zaprimio je 3. rujna dopis KBC Rijeka u kojem ga obavještavaju da su iz Klinike u Avianu priopćili da je otac u dogovorenom terminu doveo dijete na pregled, ali je i tamo odbio nastavak liječenja.

Centar po toj obavijesti isti dan sudovima u Delnicama i Opatiji dostavlja podnesak kojim traži da se odmah donesu odluke bez obzira što nije istekao rok dan roditeljima, navodi Ministarstvo socijalne politike i mladih.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci izvijestilo je da po zaprimljenoj kaznenoj prijavi Policijske uprave provodi izvide vezane uz smrt devetogodišnjaka čiji su roditelji odbili bolničko liječenje. Dječak je umro 5. rujna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene