Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Četvero djece završilo je u lipnju u zaraznoj bolnici s meningitisom i zaušnjacima nakon predškolskog cijepljenja.


Iako nanovo i ove godine obolijevaju sedmogodišnjaci nakon cijepljenja Moparuom, ministarstvo zdravstva i dalje forsira upotrebu cjepiva koje proizvodi hrvatski Imunološki zavod. Ako žele alternativno cjepivo s manje nuspojava, roditelji moraju platiti 200 kuna. Trojica sedmogodišnjaka oboljela su od virusnog meningitisa, a jedan od zaušnjaka,
nakon cijepljena Moparuom, cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka.

'Nije to ništa, samo su razdražljivi godinu dana'

Vezani članci Red za testiranje na koronavirus Zabrinjavajući trend kod susjeda: Namjerno se zaraze koronom da bi dobili potvrdu za putovanje - "To je opasna praksa, riskiraju i teži tijek bolesti" Velik odaziv na cijepljenje u Koprivnici Odaziv na cijepljenje danas dobar, prolazila i AstraZeneca: "Ne vrijedi odbijati. Moram opet čekati. Onda radije sad"

'Ne dešava se ništa to su blaži oblici', rekao je ministar zdravstva Darko Milinović. 'Lažni oblici' nakon kojih su hospitalizirani u zaraznoj bolnici Fran Mihaljević. 'Svi ozdravljuju bez trajnih posljedica, neki od njih imaju smetnje sna ili su razdražljivi. Povremeno imaju glavobolje, ali svi ti simptomi prolaze unutar godinu dana od akutne bolesti', rekao je dr. Goran Tešović, infektolog u Klinici 'Dr. Fran Mihaljević' te dodao da on svoje dijete nije cjepio tim cjepivom.

Nakon drugog cjepiva nema oboljelih

Tvrde, pa oboljet će tek stotinjak od 40.000 cijepljenih predškolaraca. No, jednogodišnjake su ipak počeli cijepiti zamjenskim cjepivom Priorixom 2009. godine i otad u toj populaciji nema oboljelih. Kao ni među malim primorcima jer riječki pedijatri Moparu više ne koriste ni u jednom uzrastu.

Pa ako i drugi roditelji žele zamjensko cjepivo, moraju ga platiti 200 kuna, jer ministarstvo Moparu, kojim se u Hrvatskoj cijepi od 1972., ne misli skinuti. Zato ministarstvo zajedno s Imunološkim zavodom koji Moparu i proizvodi, prodaje hrvatsko.