Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon priče u Dnevniku Nove TV

Djeca izrazito niskog rasta napokon dobila lijek: ''Sreća je velika nakon toliko borbe''

Aktualno Galerija Lijek za patuljastu djecu - 1 Lijek za patuljastu djecu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lijek za patuljastu djecu - 2 Lijek za patuljastu djecu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Lijek za patuljastu djecu - 3 Lijek za patuljastu djecu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Lijek za patuljastu djecu - 4 Galerija 1/4 >>
Roditelji djece izrazito niskog rasta obratili su se prije nekoliko mjeseci Dnevniku Nove TV za pomoć jer njihove vapaje država nije htjela čuti, a tražili su samo nabavu lijeka za ahondroplaziju po hitnoj proceduri, koji će njihovoj djeci omogućiti život bez bolova i patnje. Zajedničkim snagama borba roditelja koja je trajala godinu i pol dobila je sretan završetak, a detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Dalia, Matea i Rafo prvo su troje od 17 djece oboljelih od ahondroplazije, koji su u četvrtak primili lijek. Njihovu radost teško je opisati riječima.

''Moći ću neke stvari više nego prije'', ističe Matea, a Dalia kaže: ''Ne volim biti pred kamerom, ali ovo je prvi put da imam priliku. I sretna sam što ću ga dobiti i što će mi pomoć u rastu i životu.'' Ni Rafo ne skriva radost: ''Ja sam sretan što smo dobili lijek i što su nam se roditelji trudili da dobijemo lijek i odrastemo.''

''Sreća je, sreća, nakon toliko borbe, smatram da smo otvorili put drugima da se ne moraju boriti, da ne moraju izlaziti u medijski prostor da bi dobili ono što njihova djeca zaslužuju'', ističe Mateina majka Marija Grgić.

Pročitajte i ovo Djeca - 2 Nakon priče u Dnevniku Nove TV Odobren lijek za djecu izrazito niskog rasta: "Ovo je jedan od najsretnijih i najznačajnijih trenutaka u mom životu. Svaki centimetar je bitan"

Roditelji su uložili maksimalan trud. Borbu s administracijom za lijek Voxzogo, koji djeci s dijagnozom izrazito niskog rasta omogućava normalno funkcioniranje, počeli su prije godinu pol.

Za pomoć su se obratili i Dnevniku Nove TV. Problem je bila cijena. Za 17 djece godišnje 3,5 milijuna eura, a u pitanju je njihovo zdravlje. Vapaj djece i roditelja uskoro je stigao i do onih koji su ga trebali čuti.

Pročitajte i ovo Borba roditelja za lijek - 1 Ne odustaju Roditelji traže odobrenje lijeka za ahondroplaziju, ministar: "Sljedeći tjedan će se sastati Povjerenstvo"

Umjesto redovnim, lijek je nabavljen izvanrednim putem, temeljem odobrenja povjerenstava KBC-a Zagreb i Split.

''Primjena lijeka ide svaki dan u isto vrijeme, smućka se, prebaci u injekciju, dobili smo doze za tri mjeseca. Djeci su izmjerili visinu, težinu i kontrola za tri mjeseca opet'', objašnjava Stipica Soče.

Iskustva pokazuju da je lijek učinkovit, i to kroz mjesec dana. Djeci s istom dijagnozom u EU zemljama smanjio je bolove i poboljšao kvalitetu života.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene