Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba bez kraja

Roditelji su očajni dok čekaju odobrenje lijeka: "To znači da ćemo gubiti još vremena. Za neku djecu ostalo ga je samo malo"

Aktualno Galerija Uskoro odluka o lijeku - 4 Uskoro odluka o lijeku - 4 Foto: DNEVNIK.hr Uskoro odluka o lijeku - 3 Uskoro odluka o lijeku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Uskoro odluka o lijeku - 2 Uskoro odluka o lijeku - 2 Foto: DNEVNIK.hr Uskoro odluka o lijeku - 1 Uskoro odluka o lijeku - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vili Beroš, ministar zdravstva Galerija 1/5 >>
Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak se sastaje s predstavnicima HZZO-a i KBC-a Zagreb oko odobrenja lijeka Voxzogo za djecu s dijagnozom ahondroplazije. U međuvremenu, stigao je odgovor KBC-a Zagreb koji je neugodno iznenadio roditelje. Više detalja donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Lijek Voxzogo odobrila je još prije dvije godine Europska agencije za lijekove i uspješno se primjenjuje, ali ne i u Hrvatskoj. Problem je cijena. Za 16 djece s dijagnozom izrazito niskog rasta za godinu dana iznosila bi 3,5 milijuna eura.

"Apsolutno mogu utjecati na proceduru koja mora biti brza. Već sam u nekoliko navrata javno apelirao na sve dionike procesa uključujući KBC Zagreb i stručno Povjerenstvo za lijekove, ali i nositelja odobrenja za taj lijek u RH da poduzmu sve aktivnosti u sklopu svoje ingerencije da naši bolesnici dobiju taj lijek čim je prije moguće, naravno ako struka procijeni da je prihvatljiv i učinkovit", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u cijeloj zemlji - 2 Veliki problemi VIDEO/FOTO Kaos nakon nevremena, a slijedi novo pogoršanje: Na snazi je ozbiljno upozorenje

Pročitajte i ovo Kažnjena posada helikoptera - 6 Posljedice Zbog preleta preko Poljuda strogo kažnjena posada iz helikoptera: Dnevnik Nove TV doznaje tko je bio u letjelici u tom trenutku

Priču o lijeku prije dva tjedna pokrenuo je reporter Nove TV Ivan Čorkalo, a do danas je na tu temu poslao brojne upite o splitskom i zagrebačkom KBC-u.

U petak se napokon oglasio KBC Zagreb. "Povjerenstvo za lijekove KBC-a Zagreb sastat će se čim budu zaprimljeni zahtjevi s kompletnom dokumentacijom bolesnika koji se liječe u KBC-u Zagreb", stoji u odgovoru koji je u najmanju ruku iznenadio roditelje djece s dijagnozom ahondroplazije.

Pročitajte i ovo Prevencija raka prostate - 5 Iskorak RH u liječenju Podmukla bolest je najčešći uzrok smrti kod muškaraca, jedna stvar je ključna: "To mi je vjerojatno najbolji potez u životu"

Zašto su roditelji neugodno iznenađeni, objasnila je Valentina Budimir, majka djeteta oboljelog od ahondroplazije.

"KBC ima dokumentaciju za sve pacijente koji su se javili svom nadležnom liječniku. Što to znači? Da će se još čekati neko vrijeme da se ostali pacijenti, koji se eventualno nisu uspjeli javiti kod svog nadležnog liječnika jer se termini čekaju preko godinu dana, da ćemo još čekati i gubiti vrijeme? Neka djeca su na samoj granici za primjenu ove terapije, uključujući i moje dijete. Ja molim sve nadležne da učine sve kako bi dječa čim prije krenula s terapijom", rekla je Budimir.

Pročitajte i ovo Dolazak hrvatskih državljana - 1 Doznaje Dnevnik Nove TV Još 10 hrvatskih državljana u Gazi zatražilo pomoć: Žele napustiti ratno područje

Pročitajte i ovo Provjereno: klimatski aktivisti - 7 Donosi Provjereno Spašavaju ili samo uništavaju? Neki ih smatraju fanaticima, a oni sebe proglašavaju junacima: "Ovdje govorimo o kraju civilizacije kakvu poznajemo"

Prije godinu i pol Valentina Budmir je poslala prvi zahtjev Povjerenstvu za lijekove KBC-a. U tom vremenu, kaže, nije dobila nikakav odgovor.

Da se radi o utrci s vremenom, jasno je kada se zna da Voxzogo ima učinak kod djece s dijagnozom ahondroplazije samo dok traje faza rasta.

"Za neku djecu još je ostalo samo malo vremena", istaknula je Valentina Budimir. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene