Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasni za mališane

Djeca ih jako vole, ali stručnjaci upozoravaju da ih ne smiju piti mlađi od četiri godine

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Djeca ih vole, no ledena pića poznata pod imenom Slushy mogu biti opasna - toliko da regulatori savjetuju da se ne bi smjela prodavati djeci mlađoj od četiri godine.

Slushy je vrsta napitka proizvedenog od aromatiziranog leda i pića. Obično se naziva i bljuzgavica, slurpee ili smrznuto piće. Pozornost na spomenuta pića skrenuta je nakon što je dvoje djece, jedno od tri, a drugo četiri godine, hospitalizirano nakon što su ih konzumirali.

U oba slučaja liječnici su okrivili glicerol, aditiv koji se krije unutar spomenutih pića. Glicerol ili E422 daje piću onaj željeni bljuzgavi učinak, sprječava zamrzavanje ledenih pića i djeluje kao zaslađivač bez šećera.

Iako je blago otrovan za ljude, količina koju obično sadrži toliko je mala da redovita konzumacija ne predstavlja opasnost za odrasle i stariju djecu. Njihova ga tijela mogu preraditi prije nego što se razina glicerola nakupi i postane problem te uzrokuje trovanje.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nakon sastanka Plenković: "Stav cijele parlamentarne većine je da će podržati Turudića. To je bio politički udar na Vladu"

Međutim, to ne vrijedi za mlađu djecu. Zbog njihove puno manje tjelesne težine količina glicerola potrebna za izazivanje ozbiljnog zdravstvenog stanja mnogo je manja. Samo jedno piće od 350 mililitara s najvišim upotrijebljenim razinama glicerola moglo bi teoretski ugroziti zdravlje djeteta mlađeg od četiri godine, piše Daily Mail.

Blagi znakovi trovanja glicerolom uključuju povraćanje i glavobolju. Međutim, može se javiti i šok, a znakovi su blijeda, hladna, vlažna koža, kao i znojenje, ubrzano ili plitko disanje, slabost ili vrtoglavica, mučnina i povraćanje, jaka žeđ...

Pročitajte i ovo Prekrili grafite kod muzeja Mimara - 1 inspirirani porukama FOTO Prekrili 'radost' i 'lipotu': Nestali grafiti kod muzeja Mimara

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Di si radosti? Ivan Turudić je novi glavni državni odvjetnik: Pogledajte kako stoji u našoj anketi

Hipoglikemija ili niska razina šećera u krvi još je jedan učinak trovanja glicerolom. Simptomi uključuju glad, vrtoglavicu, osjećaj tjeskobe ili razdražljivosti, znojenje, drhtanje, peckanje usana, lupanje srca, umor i slabost, zamagljen vid i zbunjenost. U najozbiljnijoj fazi hipoglikemija može dovesti do napadaja i gubitka svijesti. Šok i hipoglikemija mogu biti opasni po život i smatraju se hitnim medicinskim slučajevima.

Dva nedavna slučaja pokazala su koliko opasno može biti trovanje glicerolom.

Četverogodišnji sin Beth Green (24) prestao je reagirati nakon što je popio sok s okusom jagode na kuglanju u listopadu prošle godine.

Majka je postala sve zabrinutija nakon što je Albie počeo halucinirati te je odjurila s njim u bolnicu. Tamo su liječnici morali započeti oživljavanje jer je Albiejeva razina šećera u krvi pala na opasne razine. U jednom trenutku otkucaji njegova srca postali su toliko spori da su roditelji mislili da će umrijeti. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Obavezna kastracija i socijalizacija "Tragedija u Zadru mogla se izbjeći": Prijatelji životinja traže pravilnik o opasnim psima

Liječnici su kasnije rekli paru da bi Albie umro da ga nisu hitno dovezli u bolnicu.

Bethin izvještaj došao je samo nekoliko dana nakon što je majka Victoria Anderson ispričala kako je njezin trogodišnji sin Angus zamalo umro u siječnju nakon što je popio spomenuti sok.

29-godišnjakinja majka povela je svoga najmlađeg sina, trogodišnjeg Angusa u kupovinu 4. siječnja. Angus je zatražio slushy s okusom maline. Nesvjesna opasnosti, Victoria je kupila sinu spomenuto piće, koje dotad nikada nije pio. 

Otprilike 30 minuta kasnije, dok je bio u drugoj trgovini, trogodišnjak je pao u nesvijest. Victoria je rekla da je Angusovo tijelo bilo mlohavo i hladno kao kamen, a bolničari su požurili na mjesto događaja i pokušali ga oživjeti nakon što mu je šećer u krvi opasno pao. Angus je prebačen u dječju bolnicu u Glasgowu, gdje je bio bez svijesti dva sata.

Oboje djece srećom je dobro zahvaljujući brzoj medicinskoj intervenciji. 

Dvoje djece u Škotskoj hospitalizirano je zbog trovanja glicerolom 2021. i 2022. godine.

Ovi slučajevi dolaze nekoliko mjeseci nakon što su britanska regulatorna tijela za sigurnost hrane izdala smjernice da se spomenuta pića ne smiju prodavati djeci od četiri godine i mlađoj.

Agencija za sigurnost hrane (FSA) također je savjetovala da trgovci ne bi trebali besplatno dopunjavati slushyje djeci mlađoj od 10 godina. Također je od proizvođača zatraženo da se obvežu da će svojim proizvodima dodati samo minimum glicerola.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene