Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba, upozorila je da Đakovo besplatnim klizanjem časti samo onu djecu koja su redovita na ranojutarnjim misama.


Protagora, udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba, upozorila je u utorak da grad Đakovo besplatnim klizanjem časti samo onu djecu koja su redovita na ranojutarnjim misama u đakovačkoj katedrali, što smatraju očitim slučajem diskriminacije po vjerskoj osnovi te kršenjem ustavnih odredaba o odvojenosti vjerskih zajednica od države.

Vezani članci Ubojstvo u Đakovu (Foto: Dnevnik.hr) Đakovo dobiva novi Centar za socijalnu skrb, vrijedit će 15 milijuna kuna Policijska sirena, ilustracija Novi incident u centru za socijalnu skrb: Korisnica došla po pomoć pa vikala na zaposlene, stigle hitna i policija

Iz Protagore su poslali pismo pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, u kojem navode kako je riječ o klizalištu koje je postavilo i održava ga gradsko komunalno poduzeće, a nalazi se na javnom gradskom prostoru, slijedom čega bi, ističu, i usluga trebala biti dostupna svim posjetiteljima pod jednakim uvjetima.

Diskriminaciju doživjelo 33 posto ispitanika, više od pola ne zna svoja prava

"Međutim, honoriranjem dolaska djece na vjerske obrede samo jedne vjerske zajednice, đakovačka su djeca stavljena u nejednak položaj, što predstavlja očiti slučaj diskriminacije po vjerskoj osnovi, a također i kršenje ustavnih odredaba o odvojenosti vjerskih zajednica od države", kažu u toj udruzi.

Upozoravaju kako grad Đakovo na taj način promiče interese samo jedne vjerske zajednice, Katoličke crkve, a nauštrb djece svih ostalih građana koji nisu katolici, kao i onih koji nisu vjernici jer za svoju djecu moraju platiti ulaznice za klizanje.

"U konkretnom slučaju radi se o očitom, neskrivenom, različitom tretmanu, bez objektivnog i razumnog opravdanja. Također, ne postoji nikakav javni interes koji bi opravdao financiranje potreba samo jedne vjerske zajednice novcem svih građana", tvrde u Protagori.

Od pučke pravobraniteljice traže očitovanje o tom slučaju i obavijest o poduzetim radnjama, posebno u odnosu na njihove tvrdnje kako je takvom praksom prekršen Ustav. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook