Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje

Diskriminaciju doživjelo 33 posto ispitanika, više od pola ne zna svoja prava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stvaran broj slučajeva diskriminacije u Hrvatskoj višestruko je veći od prijavljenog.

Istraživanje Eurobarometra pokazuje da je u Hrvatskoj ove godine diskriminaciju doživjelo 33 posto ispitanika, a više od polovice ispitanih ne bi znali svoja prava u slučaju da postanu žrtve diskriminacije, priopćeno je u srijedu iz Ureda pučke pravobraniteljice.

Pročitajte i ovo Zašto se Dan žena slavi baš na 8. mart? 8. mart Zašto Dan žena slavimo baš na današnji dan? Ilustracija Uzvraća tužbom Čistačica pojela ostatke sendviča od tune nakon sastanka odvjetnika, dobila je otkaz: "Mislila je da će biti bačen"

Stvaran broj slučajeva diskriminacije u Hrvatskoj višestruko je veći od prijavljenog, jer građani nemaju dovoljno informacija o diskriminaciji i kako je prepoznati, a strah ih je prijaviti jer nemaju povjerenja u sustav, navodi se u priopćenju.

Diskriminacija je zakonom zabranjena u svim državama članicama EU, a onome tko je počini u Hrvatskoj sud može odrediti od 1000 do 350.000 kuna kazne.

Otvorenjem antidiskriminacijske telefonske linije u srpnju 2014., kao i osnivanjem mreže regionalnih točaka za suzbijanje diskriminacije, u koju su okupljene udruge iz Splita, Siska, Poreča, Vukovara i Zagreba želi se educirati i podići svijest građana o njihovim pravima.

Prošle su godine otvorena su 263 predmeta o diskriminaciji, najčešće pritužbe vezane su za etničko podrijetlo, nacionalnost, rasu, diskriminacija na osnovu dobi, obrazovanja, političkog uvjerenja, vjere i zdravstvenog stanja, dok je najučestalije područje rada, zapošljavanja, javnog informiranja te pristupa dobrima i uslugama, priopćeno je.

Nisu je htjeli zaposliti zbog visine - dobila preko 28 tisuća kuna odštete

"Na 263 predmeta istraživali smo je li netko diskriminiran ili je postajao opravdan razlog stavljanja osobe u nepovoljniji položaj zbog neke karakteristike. Žrtva diskriminacije je nezaposlena osoba koja se ne može prijaviti za posao jer nema automobil, a uvjet je neopravdano postavljen u oglas. Isto vrijedi i za radnika kojem poslodavac smanji plaću kad dozna da je beskućnik, kao i za Romkinju kojoj je zabranjen ulazak na javno mjesto", objašnjava pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Dodala je da su diskriminirani svi koji su stavljeni u nepovoljniji položaj zbog osobne karakteristike ili drugih osnova navedenih u Zakonu u suzbijanju diskriminacije, te da su lani u Hrvatskoj vođena 374 sudska postupka vezana uz problematiku diskrimainacije.

Ističe da je građane strah dugotrajnosti i troškova sudskog postupka, viktimizacije, gubitka posla, pogoršanja radnih uvjeta ili osvete prijavljenog, na što redovito ukazuje u Godišnjim izvješćima Hrvatskom saboru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene