Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MORAJU GA VRATITI PREMA PRESUDI

Diplomat Sabljak očekuje da ga puste na posao u Ministarstvo, pozvao policiju: "Korupcija koju je on otkrio nije jedina, oni se štite međusobno"

Nikola Grmoja i Damir Sabljak
Nikola Grmoja i Damir Sabljak Foto: Nikola Grmoja/Facebook/Screenshot
Diplomat Damir Sabljak pozvao je policiju, kako bi se mogao vratiti na posao, po presudi Suda, otkrio je novinarima Mostov Nikola Grmoja. "Pretpostavljam da korupcija koju je otkrio Sabljak nije jedina u našim veleposlanstvima i da se oni međusobno štite", izjavio je Grmoja.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja na svojoj Facebook stranici je objavio kako je diplomat Damir Sabljak u ponedjeljak ujutro ponovno spriječen u dolasku na svoje radno mjesto u Ministarstvu vanjskih poslova.

Na Facebooku je napisao: "Diplomat Damir Sabljak pozvao je policiju da mu osigura pristup radnom mjestu na temelju pravomoćne presude. Policija je stigla nakon 30 minuta. Čekamo rasplet". 

Nikola Grmoja dao je izjavu novinarima ispred Ministarsva vanjskih poslova.

"Nevjerojatno je da Gordan Grlić Radman ne poštuje sudske presude. Ovo samo pokazuje koliko su daleko ići u zaštiti korupcije u Ministarstvu i veleposlanstvima. Tu korupciju je razotkrio Sabljak kojeg već 5 godina progone kao zvijer. Prvo ministrica Pejčinović Burić, sada i Grlić Radman. Sve njihove otpužbe su pale na sudu, ali oni ne odustaju. Pretpostavljam da korupcija koju je otkrio Sabljak nije jedina u našim veleposlanstvima i da se oni međusobno štite", izjavio je Grmoja. 

Sabljak je pravomoćnom presudom Visokog upravnog suda vraćen na posao 2018. godine.

Godinama je upozoravao na nepravilnosti i korupciju u ministarstvu. O svojim je tvrdnjama, kao i o tome da na njegove prijave ne reagiraju nadležne institucije, nekoliko puta svjedočio pred saborskim Antikorupcijskim vijećem.

U listopadu 2019. godine Sabljak je najavio da će uručiti dokumente koji "učvršćuju sumnju da najodgovornije osobe u DORH-u, uključujući i glavnog državnog odvjetnika Jelenića, zlouporabom položaja pružaju zaštitu diplomatima koji su protupravno potrošili novac hrvatskih građana u Australiji i SAD-u".

Sabljak je konačno u veljači ove godine nakon intervencije pučke pravobraniteljice saslušan u DORH-u.

Nakon prijave na korupciju udaljen je iz diplomatske službe, a pravomoćnim rješenjem Visokog upravnog suda vraćen je u MVEP nakon četiri godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene