Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DIP je žalbu SDP-a uputio Ustavnom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je kako je Ustavni sud odbio žalbu Stranke hrvatskih branitelja na rješenje DIP-a.

Stranka hrvatskih branitelja prigovorom je predložila DIP-u da donese odluku o poništenju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor zbog nezakonitog sastavljanja izbornih jedinica, nezakonite provedbe izbora te da dozvoli ponovno javno prebrojavanje i provjeru glasačkih listića.

Pročitajte i ovo Karolina Vidović Krišto Prigovor zbog rezultata izbora Karolina Vidović Krišto tvrdi da je pokradena, stigao joj odgovor DIP-a Sandra Benčić, Možemo! Parlamentarni izbori 2024. Benčić: ''Bit ćemo brana tome da desnica uđe u Vladu''

Ustavnom sudu DIP je uputio žalbu Socijaldemokratske partije Hrvatske na rješenje u kojem DIP prihvaća i ispravlja zapisnik o radu biračkog odbora za SR Njemačku, za listu V. izborne jedinice u Stuttgartu, na biračkom mjestu 13., na način da se Hrvatskoj demokratskoj zajednici umjesto 52 glasa upiše 51 glas, a Hrvatskoj narodnoj stranci - Liberalni demokrati umjesto 0 glasova upiše 1 glas. Ispravlja se pogrešno uneseni rezultat glasovanja za liste V. izborne jedinice.

U preostalom dijelu DIP je prigovor odbio kao neosnovan. Iz DIP-a, uz ostalo, napominju kako činjenica što je samo jedan birač glasovao za jednu od lista V. izborne jedinice, a trebao je glasovati za jednu od lista IV. izborne jedinice nije utjecala niti je mogla utjecati na konačni rezultat glasovanja u V. izbornoj jedinici. Zato DIP ocjenjuje kako SDP, podnositelj prigovora, neosnovano ističe da je ta nepravilnost takve naravi da je neophodno poništiti glasovanje na biračkom mjestu u Odžaku, BiH.

Nakon uvida u izborni materijal i očitovanja predsjednice biračkog odbora, DIP je odbio kao neosnovan prigovor kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor Roberta Jankovicsa na nepravilnosti u ponovljenom postupku izbora za Hrvatski sabor na biračkom mjestu broj 002 u mjestu Batina, Općina Draž. Jankovics je prigovorio da je za vrijeme ponavljanja glasovanja, 9. prosinca, određen broj birača pokušano podmititi od strane protukandidata, da je promatrač 'Elekte' kršio Pravila o pravima i dužnostima promatrača nevladinih udruga te da sinu jedne biračice nije dopušteno da istoj objasni proceduru glasovanja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene