Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je kako je Ustavni sud odbio žalbu Stranke hrvatskih branitelja na rješenje DIP-a.


Stranka hrvatskih branitelja prigovorom je predložila DIP-u da donese odluku o poništenju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor zbog nezakonitog sastavljanja izbornih jedinica, nezakonite provedbe izbora te da dozvoli ponovno javno prebrojavanje i provjeru glasačkih listića.

Vezani članci Danijel Ferić Ferić se ne miri s porazom, najavio žalbu Ustavnom sudu: ''Pokazalo je da su izbori za župana u Istri kontaminirani'' Slika nije dostupna Paragin HSP: Kandidirala se stranka koja ne djeluje 15 godina

Ustavnom sudu DIP je uputio žalbu Socijaldemokratske partije Hrvatske na rješenje u kojem DIP prihvaća i ispravlja zapisnik o radu biračkog odbora za SR Njemačku, za listu V. izborne jedinice u Stuttgartu, na biračkom mjestu 13., na način da se Hrvatskoj demokratskoj zajednici umjesto 52 glasa upiše 51 glas, a Hrvatskoj narodnoj stranci - Liberalni demokrati umjesto 0 glasova upiše 1 glas. Ispravlja se pogrešno uneseni rezultat glasovanja za liste V. izborne jedinice.

U preostalom dijelu DIP je prigovor odbio kao neosnovan. Iz DIP-a, uz ostalo, napominju kako činjenica što je samo jedan birač glasovao za jednu od lista V. izborne jedinice, a trebao je glasovati za jednu od lista IV. izborne jedinice nije utjecala niti je mogla utjecati na konačni rezultat glasovanja u V. izbornoj jedinici. Zato DIP ocjenjuje kako SDP, podnositelj prigovora, neosnovano ističe da je ta nepravilnost takve naravi da je neophodno poništiti glasovanje na biračkom mjestu u Odžaku, BiH.

Nakon uvida u izborni materijal i očitovanja predsjednice biračkog odbora, DIP je odbio kao neosnovan prigovor kandidata za izbor zastupnika u Hrvatski sabor Roberta Jankovicsa na nepravilnosti u ponovljenom postupku izbora za Hrvatski sabor na biračkom mjestu broj 002 u mjestu Batina, Općina Draž. Jankovics je prigovorio da je za vrijeme ponavljanja glasovanja, 9. prosinca, određen broj birača pokušano podmititi od strane protukandidata, da je promatrač 'Elekte' kršio Pravila o pravima i dužnostima promatrača nevladinih udruga te da sinu jedne biračice nije dopušteno da istoj objasni proceduru glasovanja.