Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Domaća proizvodnja, eko-hrana, ručna izrada - upravo takve proizvode može se pronaći u Splitu na sajmu Plodovi Dalmacije.


Dioklecijanovi podrumi danas su bili stvarno carstvo mirisa i okusa. Sve je bilo puno pravih autohtonih, domaćih, ekoloških proizvoda. Od domaćeg pršuta, sira, vina, rakija, likera, džemova, slatkiša do kozmetičkih proizvoda i suvenira. Plodovi su tu sa obiteljskih gospodarstava, manufaktura, proizvodi malih obrtnika, malih tvrtki, većinom sve ručno izrađeno i kad probate uvjerite se da se doista radi o dobroj kvaliteti.

Vezani članci Provjera COVID potvrda U Splitu 10 optužnica zbog krivotvorenja testova na koronu, među njima i stranci Brodarica: Olujno jugo Kaos na obali: Orkansko jugo s golemim valovima izbacilo kamenje na obalu i potopilo brodice

'Ovo je eko domaći proizvod, proizvod od polja do stola. Imamo svoju hranu, vlastiti uzgoj, sušenje, sve od polja do stola', rekao je Mate Poljak, proizvođač. A pršut se dobro kombinira s originalnim vrgoračkim uštipkom.

'Radi se sa crnim brašnom, malo rakije domaće s obronaka Dinare, trave su u njoj tako daje posebnu aromu vrličkom uštipku. Voda treba biti sa donje vrličke česme, tamo gdje se održava opera Ero s onoga svijeta', ispričala je Ema Vlajčević, ugostiteljica iz Vrlike.

A za ljubitelje slatkog tu je i prava čokolada. 'Krećemo stvarno od zrna kakaa i onda ga pržimo, drobimo, odvajamo ljuskicu od jezgre i dugotrajnim mljevenjem jezgre kamenim žrnjevima dobivamo čokoladu', kazala je Ljiljana Šućur Perišić.

Tu su i tradicionalne slastice od smokava, i ostali proizvodi s naših otoka. Neki od proizvoda dospjeli su u trgovačke lance, no većina se teško može naći u trgovinama. Zasad većinom proizvode malo, no neki od ovih proizvođača možda će izrasti u veći poslovni uspjeh.

Oni koji su u Splitu imaju priliku da i u iduća dva dana osjete Plodove Dalmacije. I za vikend se očekuje lijepo vrijeme pa vjerujemo da će doći mnogo gostiju. A u Dioklecijanovim podrumima mogu kušati pravu domaću hranu i osjetiti mirise Dalmacije.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.