Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sajam Plodovi Dalmacije

Dioklecijanovi podrumi danas su bili carstvo mirisa i okusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domaća proizvodnja, eko-hrana, ručna izrada - upravo takve proizvode može se pronaći u Splitu na sajmu Plodovi Dalmacije.

Dioklecijanovi podrumi danas su bili stvarno carstvo mirisa i okusa. Sve je bilo puno pravih autohtonih, domaćih, ekoloških proizvoda. Od domaćeg pršuta, sira, vina, rakija, likera, džemova, slatkiša do kozmetičkih proizvoda i suvenira. Plodovi su tu sa obiteljskih gospodarstava, manufaktura, proizvodi malih obrtnika, malih tvrtki, većinom sve ručno izrađeno i kad probate uvjerite se da se doista radi o dobroj kvaliteti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Zoran Milanović u Splitu - 3 u Splitu FOTO Osvanuli uvredljivi grafiti na račun Milanovića: "Dođi u Split ako smiješ, ruska prostitutko"

'Ovo je eko domaći proizvod, proizvod od polja do stola. Imamo svoju hranu, vlastiti uzgoj, sušenje, sve od polja do stola', rekao je Mate Poljak, proizvođač. A pršut se dobro kombinira s originalnim vrgoračkim uštipkom.

'Radi se sa crnim brašnom, malo rakije domaće s obronaka Dinare, trave su u njoj tako daje posebnu aromu vrličkom uštipku. Voda treba biti sa donje vrličke česme, tamo gdje se održava opera Ero s onoga svijeta', ispričala je Ema Vlajčević, ugostiteljica iz Vrlike.

A za ljubitelje slatkog tu je i prava čokolada. 'Krećemo stvarno od zrna kakaa i onda ga pržimo, drobimo, odvajamo ljuskicu od jezgre i dugotrajnim mljevenjem jezgre kamenim žrnjevima dobivamo čokoladu', kazala je Ljiljana Šućur Perišić.

Tu su i tradicionalne slastice od smokava, i ostali proizvodi s naših otoka. Neki od proizvoda dospjeli su u trgovačke lance, no većina se teško može naći u trgovinama. Zasad većinom proizvode malo, no neki od ovih proizvođača možda će izrasti u veći poslovni uspjeh.

Oni koji su u Splitu imaju priliku da i u iduća dva dana osjete Plodove Dalmacije. I za vikend se očekuje lijepo vrijeme pa vjerujemo da će doći mnogo gostiju. A u Dioklecijanovim podrumima mogu kušati pravu domaću hranu i osjetiti mirise Dalmacije.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene