Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi problem za Vladu

Dio učitelja u osnovnim školama najavljuje prosvjed: Ne odustaju od toga da se pregovori privedu kraju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi problemi za Vladu. Dio učitelja u osnovnim školama najavljuje prosvjed. Nezadovoljni su pregovorima o granskom kolektivnom ugovoru.

Malo se može pregovarati o pravima, malo ne može - takav stav Ministarstva razljutio je prosvjetare.

Pročitajte i ovo Prosvjed sindikata - 3 Oglasili se Fuchs i Piletić Prosvjetari nisu zadovoljni Vladinim prijedlogom, najavljuju prosvjed: "Markov trg bit će nam premalen" Prosvjed vozača ZET-a na Črnomercu - 7 Prosvjeduju Evo koliku plaću imaju vozači tramvaja: "To je za takve uvjete premalo jer ti ljudi proživljavaju svašta"

''Kad bi se vodilo računa imalo, u odnosu na ono koliko vlast ima puna usta o učiteljima, važnosti učitelja i prosvjete, nama bi sigurno bilo puno bolje nego nam je'', smatra Sebastian Troskot, nastavnik povijesti u Osnovnoj školi Kaštel Novi.

Zbog upravne tužbe protiv rješenja Povjerenstva oko reprezentativnosti sindikata, Ministarstvo je zaustavilo pregovore do pravomoćne presude. A onda promijenilo mišljenje.

U skladu s novom, izmijenjenom uputom Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, postupak pregovora nastavlja. Vlada će produžiti trajanje materijalnih prava iz granskog kolektivnog ugovora tako da zaposleni u školama neće biti zakinuti za svoja prava dok traju pregovori za novi granski kolektivni ugovor.

''Pregovori nisu smjeli ni zastati. Oni su bez ikakvog obrazloženja, barem suvislog, zastali. Ali isto tako, sada bez ikakvog suvislog obrazloženja - oni se nastavljaju'', rekao je Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata poručuje: ''Pregovore treba završiti tijekom ožujka i zaključiti kolektivni ugovor. Mi nećemo nastaviti s našim aktivnostima vezanim za najavu štrajka, ali to je ono što uvijek ostaje za konačno sklapanje kolektivnog ugovora.''

Trn u oku sindikatu učitelja je to što u dopisu koje im je poslalo ministarstvo stoji da se pregovori mogu nastaviti ''u ritmu sudskih postupaka'' pa se boje da bi se mogli odugovlačiti.

''Sudski spor može trajati mjesec, dva ili tri godine. Mi ne možemo riskirati da u to vrijeme nemamo kolektivni ugovor'', kazala je Ana Tuškan, glavna tajnica sindikata Hrvatskih učitelja. Jer bez njega, kažu, nemaju osigurana nematerijalna prava koja se tiču i zaštite učitelja.

Pa su u sindikatu učitelja odlučni - ne odustaju od toga da se pregovori privedu kraju. ''Naravno da će biti prosvjeda zato što nastavljanje pregovora u ritmu sudskih postupaka ne znači apsolutno ništa'', dodala je Tuškan. Jer kažu, i bez toga im je struka dovoljno degradirana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene