Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Županjski dimnjačar, Zoran Đoić Čađo može se pohvaliti kako je dobio parnicu i to na drugostupanjskom sudu u postupku gdje ga je za klevetu tužio privatnom tužbom sudac Prekršajnog suda u Županji.


Dimnjačar Zoran Đoić dobio je parnicu nakon što ga je za klevetu tužio sudac Prekršajnog suda u Županji. Zanimljivo je i to da su svjedoci koje je pozvao privatni tužitelj, svjedočili u korist tuženog što je bilo presudno za oslobođenjem Đoića od optužbe da je počinio kazneno djelo klevete.

>> Građanin zbog 35 kuna zatočio dimnjačara!

Vezani članci Radovan Karadžić (Foto: AFP) Karadžić se skrivao 14 godina, a nakon uhićenja nije se htio ni izjasniti o krivnji. Za sebe je tražio oslobađajuću presudu Tomislav Horvatinčić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Horvatinčiću četiri godine i 10 mjeseci zatvora, ali još neće u zatvor. Odvjetnici najavili žalbu i poručili: "On je u Hrvatskoj"

'Tužio me da sam ga vrijeđao i klevetao, ali ni njegovi svjedoci koje je pozvao da posvjedoče kako sam ga, tobože, klevetao, nisu to na sudu potvrdili. Eto, ja obični županjski dimnjačar pobijedim suca prekršajnog suda. On je kod mene izgubio povjerenje i kada bih se našao u situaciji da mi on sudi, tražio bih njegovo izuzeće', kaže Zoran Đoić-Čađo pokazujući drugostupanjsku presudu Županijskog suda u Vukovaru koji je potvrdio prvostupanjsku Općinskog suda u Vinkovcima.

U obrazloženju presude se navodi kako je prvostupanjski sud osnovano oslobodio optuženika od optužbe za klevetu s obrazloženjem da djelo za koje se optuženik optužuje, 'po zakonu nije kazneno djelo'.

Sutkinja županijskog suda u Vukovaru, Zlata Sotirov obrazlaže kako nije dokazano da je optuženik svjesno i voljno iznosio ili prenosio štogod neistinito što može škoditi nečijoj časti i ugledu. Sutkinja opovrgava tužiteljeve primjedbe da je prvostupanjski Općinski sud 'učinio bitnu povredu odredbi kaznenog postupka'.

'Prema tome, privatni tužitelj nije pristupio sukladno navedenom propisima', a 'imajući u vidu činjenice da je privatni tužitelj sudac izvršenja i ujedno i vršitelj dužnosti predsjednika Prekršajnog suda u Županji, prvostupanjski sud nije učinio navedenu bitnu povredu odredbi zakonskog postupka i nije povrijedio zakon na štetu privatnog tužitelja'.

Sudac Dražen Goda kaže kako je sud odlučio i on se neće žaliti. 'Tužbu sam podnio kao građanin, a ne sudac. Nisam bio očevidac događaja kada je Đoić vrijeđao mene, moju majku i moju obitelj, ali su mi neki ljudi potvrdili da je to rekao. No, kada sam ih pozvao na sud da to posvjedoče, nisu imali hrabrosti to reći iako sam vjerovao u njihovu iskrenost i poštenje. Nisam mogao dokazati da me klevetao pa sam izgubio spor i to je logično. Tko poznaje mene i Đoića, zna o čemu se radi. Nisam ni računao da ću dobiti spor, ali sam htio neka prestane s takvim ponašanjem', rekao je sudac Dražen Goda. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook