Vlada je najvila oprost duga u kojem spas vide građani koji nemaju odakle platiti svoje račune.


Građani koji svoje račune nemaju odakle platiti, svoj spas vide u oprostu duga koji je Vlada najavila. Već je poznato kako je riječ o dugovima do 10.000 kuna. Na ostalim kriterijima ministarstvo još radi, a predstavit će ih u četvrtak. Dnevnik Nove TV doznao je neke od njih.

Vezani članci Izjava premijera Andreja Plenkovića Uži kabinet nastavlja brusiti nove mjere, hoće li se zatvoriti kafići? Premijer Plenković izbjegao novinarska pitanja Vili Beroš Vili Beroš: "Od simptoma imam temperaturu koja je išla i do 39,5. Ne znam gdje sam se zarazio"

Osim što mora biti do 10.000 kuna, dug ne smije biti stariji od godinu dana. Tražbina mora biti neosigurana, pa se tako, primjerice, neće plaćati rate stambenog kredita ako je banka upisana na nekretninu. Opraštat će se dugovi za režije, na karticama, odnosno potrošački krediti i isključivo oni dugovi koji se odnose prema pravnim osobama, ne i fizičkim osobama.

Dužničkoj agoniji nema kraja: U ovim su gradovima građani najzaduženiji

Udruga blokiranih kaže – to je samo 'kruha i igara'. Napominju kako nemaju vremena čekati. 'Svima gori pod nogama, upravo zbog toga što idu zatezne kamate, sudski troškovi, umjesto da su na sve stavili moratorij pa onda razmatrali situaciju', kaže Antun Rupa iz Udruge blokiranih.

Da bi građani dočekali oprost duga, Ministarstvo socijalne skrbi i Ministarstvo financija moraju se usuglasiti, ali i razgovarati opet s bankama i telekomunikacijskim tvrtkama kojima građani najviše duguju. Model oprosta radi se prema kriterijima zemalja Europske unije. Iako je riječ o zahtjevnom projektu - stručnjaci ga pozdravljaju. Od ovih poteza, kažu, imali bi koristi i banke i građani. 'Država na taj način i bankama priznaje takve troškove kao porezno priznate i oni neće morati ni zbog tog razloga proganjati te građane i na silu pokušati naplatiti potraživanja, a građanima će naravno biti dobro jer će im se uz sve te globe i nevolje koje su ih zadesile maknuti jedan dio tereta s leđa', rekao je ekonomski analitičar Josip Budimir za Dnevnik Nove TV.

Miljenić: Ako ste dužni, morate vratiti dug na sav mogući način

Prema podacima ministarstava, 140 tisuća građana ima dug do 10 000 kuna, stariji od godinu dana. 9 500 je onih kojima se dug sigurno neće oprostiti jer podaci govore da imaju oročenu štednju. 70 000 osoba spada u najugroženije kategorije - nezaposleni, umirovljenici, korisnici socijalne pomoći. Njima bi se dug prvima opraštao. Sve kriterije građani će doznati u četvrtak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook