Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Stručnjakinja za područje posvajanja: "Ako želite posvojiti dijete iz druge države, u ovom trenutku nemate niti jedno mjesto gdje možete doznati provjerene informacije"

Aktualno Galerija Diana Topčić Rosenberg i Josipa Krajinović Diana Topčić Rosenberg i Josipa Krajinović Foto: DNEVNIK.hr Diana Topčić Rosenberg Diana Topčić Rosenberg Foto: DNEVNIK.hr Diana Topčić Rosenberg Diana Topčić Rosenberg Foto: DNEVNIK.hr Diana Topčić Rosenberg - 2 Diana Topčić Rosenberg - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Diana Topčić Rosenberg - 5 Galerija 1/5 >>
Na ročištu koje je u utorak održano na sudu u Ndoli u Zambiji osmero Hrvata optuženih zbog trgovanja djecom izjasnilo se da nije krivo. O postupku posvajanja, a pogotovo o zamršenoj priči s posvojenjima iz Demokratske Republike Kongo, reporterka Josipa Krajinović razgovarala je s Dianom Topčić-Rosenberg, stručnjakinjom za područje posvajanja i međunarodnom konzultanticom za socijalne politike.

Diana Topčić-Rosenberg komentirala je uhićenje osmero Hrvata u Zambiji, koje se ondje tereti da su pokušali trgovati djecom koja, barem što se tiče institucija Lijepe Naše, imaju hrvatsko državljanstvo.

"Naše institucije u ovom trenutku imaju više različitih područja odgovornosti. Prvo bi trebalo biti prema svim ljudima koji su posvojili dijete iz Demokratske Republike Kongo (DRK)", rekla je tijekom razgovora s reporterkom Dnevnika Nove TV Josipom Krajinović.

"Kad se dogodi neka tragedija, obrazac je naših institucija, a ja i ovo opisujem kao tragediju, da se prvo objašnjava da nitko nije odgovoran. Onda se pokušava nešto riješiti, ali to se događa tek kad se nešto dogodi", dodala je.

Pročitajte i ovo Gripa: Ilustracija - 1 GRIPA U PUNOM ZAMAHU Raste broj zaraženih, dosad preminulo četvero ljudi - epidemiolozi otkrivaju kad bi mogao biti vrhunac zaraze

Zatim ju je Krajinović upitala misli li da su uhićeni Hrvati znali da im je zabranjeno posvojiti djecu iz DRK-a.

"To uistinu ne mogu znati, ali bi državna tijela to trebala znati i obavijestiti građane da to nije moguće ostvariti na legalan način", odgovorila je Topčić-Rosenberg uživo u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Davor Filipović, ministar - 4 DOZNAJE DNEVNIK NOVE TV Trgovci ne haju previše za prijetnje iz Vlade, Filipović otkriva o kojim se mjerama razmišlja: "Vidjet ćemo do petka tko će vratiti cijene"

Krajinović je zanimalo i ukazuje li novac utrošen na posvajanje, a radi se o desecima tisuća eura po djetetu, da se radi o ilegalnom postupku.

"U državama u kojima je uređeno međudržavno posvajanje postoje agencije koje se time bave, koje su licencirane i nadzirane. One onda jasno kažu koliki su troškovi za, na primjer, prijevod ili put. Onda vam je jasno što plaćate", rekla je Topčić-Rosenberg.

Pitanje potvrde koju traži Kongo

Dva uhićena para, istaknula je reporterka Dnevnika Nove TV, nisu bila ni u Registru potencijalnih posvojitelja u Republici Hrvatskoj.

"DRK ne traži potvrdu o podobnosti za posvajanje, nego potvrdu o dobrom karakteru izdanu od nečega što oni zovu city hall (engl. gradska vijećnica). To može biti bilo koje tijelo koje će se protumačiti na taj način", rekla je Topčić-Rosenberg.

"To bi mogla biti neka općina ili institucija koja bi im izdala dokument koji bi odgovarao zahtjevima DRK-a. Procedura u tom dijelu može biti u redu, ali nedostaje dozvola za izlazak djece iz države. Što se dogodilo, možemo samo nagađati, ali čini mi se ključno unaprijediti sustav tako da se više nijedno dijete ni posvojitelj ne nađe u riziku u kojem se nalaze", dodala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U RECIKLAŽNOM DVORIŠTU Novi dokazi u istrazi nestanka Ane Walshe? Istražitelji pronašli vreće, sjekiricu, pilu i tepih umrljan krvlju

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODACI DZS-A i EUROSTATA U godinu dana podivljale cijene nekretnina u Hrvatskoj: Pogledajte u kojim su zemljama kvadrati pojeftinili

Zatim je građanima koji razmišljaju o posvajanju iz države koja nije potpisala Hašku konvenciju o međudržavnom posvajanja savjetovala da pauziraju taj proces.

"Mislim da je važno izvršiti pritisak na Vladu, odnosno na resorna tijela. Tu ne mislim samo na Ministarstvo obitelji i socijalne politike, nego i na ostale institucije koje će osigurati sigurnost i dostupnost informacija", rekla je.

"Ako želite posvojiti dijete iz druge države, u ovom trenutku nemate nijedno mjesto na kojem možete doznati provjerene i relevantne informacije", zaključila je Topčić-Rosenberg na kraju razgovora s Josipom Krajinović.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene