Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVNE ZAVRZLAME

Hrvate uhićene u Zambiji novo ročište čeka u četvrtak: Dnevnik Nove TV donosi nove detalje ove složene priče

Aktualno Galerija Uhićeni na sudu u Zambiji Uhićeni na sudu u Zambiji Foto: DNEVNIK.hr Hrvati u Zambiji - 6 Hrvati u Zambiji - 6 Foto: Mwebantu.com Hrvati u Zambiji - 5 Hrvati u Zambiji - 5 Foto: Mwebantu.com Hrvati u Zambiji - 4 Hrvati u Zambiji - 4 Foto: Mwebantu.com +3 Hrvati u Zambiji - 3 Galerija 1/8 >>
Osmero Hrvata uhićenih prije mjesec dana u Zambiji zbog sumnji na trgovinu djecom u aferi posvajanja iz Demokratske Republike Kongo u utorak ujutro pojavilo se na sudu. Dnevnik Nove TV snimio je dolazak na sud u grad Ndola u Zambiji. Na sudu tvrde da nisu krivi i traže da se brane sa slobode. Novo ročište je u četvrtak.

Na ročištu koje je održano u utorak na sudu u Ndoli u Zambiji osmero Hrvata optuženih zbog sumnjivog posvajanja djece iz Konga izjasnilo se da nije krivo.

Lokalni portal Mwebantu zabilježio je trenutke njihova dolaska na sud. Fotografije objavljujemo uz dozvolu portala.

"Ono što je točno, nisu oni bili optuženi za širi spektar djela kako se u medijima spekulira, nego za trgovanje djecom u pokušaju, što, naravno, treba dokazati", istaknuo je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Uhićenje Hrvata pod teškom optužbom izazvalo je zanimanje i medija u Zambiji. Pišu kako je branitelj osumnjičenih Hrvata tražio da ih se pusti uz jamčevinu, da neće utjecati na svjedoke niti bježati, ali da je tužitelj protiv zbog opasnosti od bijega jer su svi stranci. Odluka je odgođena za četvrtak.

Pročitajte i ovo Posvajanje djece u Zambiji - 2 MEĐUNARODNO POSVOJENJE Sa suprugom posvojila djevojčicu iz DR Konga: U Hrvatskoj su na popisu potencijalnih posvojitelja od 2019., nitko ih nije nazvao

"Čekamo zapravo taj četvrtak, koji će donijeti neke novosti vezano za taj slučaj", rekao je Grlić Radman.

Uz njih je i predstavnik hrvatskog veleposlanstva u Pretoriji, ali do četvero djece ne mogu, Zambija ne priznaje njihovo hrvatsko državljanstvo.

Među osumnjičenima su vijećnik iz stranke Možemo, gitarist Hladnog piva, službenica Ustavnog suda, s kojeg Dnevnik Nove TV doznaje da su dobili službene podatke o postupku protiv nje i da će idućih dana odlučiti o njezinu radnopravnom statusu.

"Jedan od vijećnika jedan je od 500 vijećnika naše koalicije. Jedan od 500, u mjesnoj samoupravi, tako da nisam s njim u osobnom kontaktu. Koliko sam vidio iz medija, pravna pomoć je dobivena. Isto tako za sva četiri para očekujem od državnih institucija da se što prije razjasni ta priča", rekao je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

"Želim tim ljudima da što prije izađu iz zambijskog zatvora. Ako je netko počinio otmicu djece, on mora biti sankcioniran", istaknuo je Peđa Grbin

Dva para nisu bila u registru posvojitelja, ali su podnijela zahtjev, poručuju iz Ministarstva socijalne politike.

"S obzirom na okolnosti cijelog slučaja, u tijeku je provođenje upravnog nadzora nad cjelokupnim postupkom upisa, odnosno zahtjeva za upis u registar potencijalnih posvojitelja kod sva četiri para. Nitko od navedena četiri para nije se obratio Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u vezi s dobivanjem informacija u odnosu na međudržavno posvojenje djeteta", priopćili su iz Ministarstva socijalne politike.

Donijeli su i preporuke centrima socijalne skrbi da upoznaju potencijalne posvojitelje o vlastitoj odgovornosti za tzv. treće države, ali i da daju savjete nakon posvojenja.

Zbog uhićenja u Zambiji u Hrvatskoj traje kriminalističko istraživanje, nastoji se utvrditi jesu li kongoanski dokumenti o posvojenju bili lažirani i zašto su Hrvati u Zambiji pritvoreni više od mjesec dana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene