Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODACI DZS-A i EUROSTATA

U godinu dana podivljale cijene nekretnina u Hrvatskoj: Pogledajte u kojim su zemljama kvadrati pojeftinili

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem su tromjesečju prošle godine u prosjeku porasle za 2,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini rast cijena ubrzao na 14,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Time je nastavljen rast cijena stambenih nekretnina na godišnjoj razini koji u Hrvatskoj traje od drugog tromjesečja 2017. godine. Novi stambeni objekti u trećem tromjesečju 2022. poskupjeli su u prosjeku za 2,6 posto u odnosu na drugi kvartal.

U odnosu na treće tromjesečje 2021. godine cijene novogradnje više su za 17,4 posto, pokazuje izvješće DZS-a objavljeno u utorak.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 6 POTREBA, A NE LUKSUZ Dome, slatki dome: Do stana bez kredita? Može se, ali u Hrvatskoj je to i dalje gotovo pa znanstvena fantastika

Cijene postojećih stambenih objekata više su za 2,9 posto na kvartalnoj, a 14,5 posto na godišnjoj razini. Cijene stambenih objekata u trećem tromjesečju 2022. u odnosu na drugi kvartal iste godine u prosjeku su za Grad Zagreb više za 4,1 posto, za Jadran 2,8 posto, dok su za ostala područja niže za 0,8 posto.

I na godišnjoj su razini cijene stambenih objekata u Zagrebu porasle u prosjeku za 17,9 posto. Na Jadranu je rast iznosio 12,8 posto, a na ostalim područjima 13,9 posto, pokazuju statistički podaci.

Usporio rast cijena stambenih nekretnina u EU i eurozoni

Na godišnjoj su razini cijene stambenih nekretnina u EU u trećem tromjesečju porasle 7,4 posto, nakon revidiranog 9,8-postotnog rasta u razdoblju od travnja do lipnja, utvrdili su statističari.

U eurozoni su cijene u ljetnom tromjesečju porasle 6,8 posto, nakon 9,2-postotnog skoka u razdoblju od travnja do lipnja.

Sve su zemlje EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao zabilježile rast cijena na godišnjoj razini u trećem tromjesečju, uz izuzetak Danske gdje su pale za 2,4 posto.

Najviše su poskupjele nekretnine u Estoniji, za 24,2 posto. Slijede Mađarska i Litva s rastom cijena za 21 odnosno 19,3 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u trećem tromjesečju bile za 14,8 posto više nego u istom razdoblju godine ranije. U prethodnom su tromjesečju na godišnjoj razini uvećane 13,6 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija KANADA PRELOMILA Zabranili kupnju stanova i kuća strancima: ''Ovo je za dobrobit svih koji žive u ovoj zemlji''

Pročitajte i ovo Cijene stanova sve skuplje - 3 PROBLEMATIČNI FENOMEN Hoće li još rasti cijene nekretnina u Hrvatskoj? Mnogi se teško rješavaju "optimizma susjeda"

Gotovo isti postotni rast bilježila je u razdoblju od srpnja do rujna i Slovačka. Najskromnije su porasle cijene u Švedskoj, za samo 1,1 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Hrvatska uz Slovačku

Usporedba s proljetnim tromjesečjem pokazuje rast cijena stambenih nekretnina u EU-u i eurozoni za 0,9 odnosno jedan posto. U drugom tromjesečju bile su porasle za 2,3 posto u EU i za 2,2 posto u eurozoni.

Nekretnine su poskupjele u odnosu na drugo tromjesečje u 20 zemalja članica EU-a, a najsnažnije na Cipru, za 5,8 posto. Slijede Bugarska i Austrija s rastom cijena od 4,1 odnosno četiri posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u razdoblju od srpnja do rujna porasle 2,8 posto u odnosu na drugo tromjesečje kada su uvećane za 3,7 posto.

Isti postotni rast bilježila je u trećem tromjesečju i Slovačka, a blizu su i Irska i Portugal s rastom cijena od 2,9 posto, te Francuska gdje su uvećane za 2,7 posto.

Najveći pad cijena nekretnina bilježila je Danska, za 3,8 posto. Nekretnine su pojeftinile i u Švedskoj, za 3,1 posto, i Finskoj, za 1,3 posto. Slijedi Rumunjska s padom cijena za 1,2 posto, te Italija i Njemačka gdje su se spustile za jedan odnosno 0,4 posto.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene