Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Austrijski Der Standard ponovno objavljuje nove glasine o povezanosti bivšeg premijera s Hypo bankom. Navode kako 'svemogući' bivši premijer ne izalazi iz fokusa afere o kojoj je pokrenuta istraga.


'On je gotovo 15 godina bio idejni, a ponekad i operativni predstavnik te banke koja je trgovala oružjem i bavila se pranjem novca', piše Standard. Postoji izrazito nepovjerenje i sumnja se da je Sanader iz osobne i materijalne koristi sudjelovao u toj aferi. Bivša tajnica tajkuna Kutle potvrdila je njegovu umiješanost dok drugi izvor tvrdi kako je bivši premijer imao korist od otprilike milijun eura.

Vezani članci Slika nije dostupna Žužul preuzimao novac za Sanadera? Slika nije dostupna Počinje proces za Hypo: Gdje su nestale milijarde eura?

Novinar tog bečkog lista poslao je bivšem premijeru e- mail u kojem ga je pitao jesu li navedene glasine istinite. Sanader ih je opovrgnuo i rekao kako su to sve laži. Standard piše o tome kako veza između Iva Sanadera i Hypo-Alpe-Adria banke seže još u kasne osamdesete. Osim što se spominje kako je Sanader uzeo proviziju od kredita koji je Hypo banka dala Miroslavu Kutli, a spominju se da je uzimao i provizije na brojnim drugim poslovima i tansakcijama. Dokazi se prikupljaju dalje, a istanuto je kako će protiv Sanadera biti podignuta optužnica. Bečki dnevni list piše o njegovom odlasku u Austriju, osnivanju poduzeća u Innsbrucku, vezama i posredstvima u Hypo banci.