Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sutra u Austriji počinje prvi proces u slučaju austrijske banke Hypo Group Alpe Adria.


Vezani članci Ilustracija Panika u Austriji: Pojačali naoružane policijske kontrole zbog mogućih napada Slika nije dostupna 'Nismo zatražili da se Zagorca sasluša u Klagenfurtu'

 

U ovom slučaju na optuženičku klupu sjesti će bivši predsjednik uprave te banke Wolfgang Kulterer, bivši predsjednik uprave Hypo Oesterreich Gert Xander i treći menadžer banke Albin Ruhdorfer, izvješćuju austrijski mediji.

>> ORF: 'Istražitelji imaju dokaze da je Sanader uzimao proviziju od Hypa'

>> Rohatinski poslao odgovore koji će pokazati govori li Sanader istinu

Trojici optuženika sudit će jer su, na intervenciju pokojnog predsjednika koruške vlade Joerga Haidera, odobrili kredite u iznosu od preko dva milijuna eura iako su znali da za njih ne postoje jamstva te neće biti vraćeni. Najveći iznos, dva milijuna eura, dobila je zrakoplovna kompanija Styrian Spirit. Po tim optužbama osumnjičenima prijeti do deset godina zatvora.

Osim za nesavjesno poslovanje, Kultereru se u istom procesu sudi i za davanje lažne izjave pred Istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta za slučaj Hypo.

Njemački tjednik Die Zeit predviđa da je ovo prvo suđenje u slučaju Hypo tek 'tiha uvertira moćne pravosudne opere u kojoj će se sljedećih mjeseci i godina razotkriti pozadina gubitaka milijarda eura'. Mediji očekuju da će ovo prvo i kasnija suđenja u slučaju Hypo posebno rasvijetliti veze politike i bankarstva u Hrvatskoj, gdje su 'pokopane milijarde'.

Die Zeit navodi kako austrijansko tužiteljstvo posjeduje dokument koji potvrđuje optužbe protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Riječ je, navodno, o nedatiranom jednostranom dogovoru o proviziji Sanaderu za kredit kojim je tadašnja Koruška zemaljska i hipotekarna banka Republici Hrvatskoj odobrila približno 10 milijuna eura, navodno za 'kupnju i opremanje zgrada veleposlanstava', a vjerojatno za nabavu oružja.

Austrijanci će navodno hrvatskom Državnom odvjetništvu predati dokaze samo, ako im Hrvatska zauzvrat dozvoli da ispitaju bivšeg generala Vladimira Zagorca, koji u Hrvatskoj služi kaznu zatvora. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju