Ilustracija (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Hrvatska se našla u samom vrhu svjetskih zemlja čije bi se stanovništvo, prema projekcijama UN-a, moglo smanjiti do 2050. godine.


Skupina zemalja za koje se predviđa pad broja stanovnika broji 51 zemlja svijeta, no Hrvatska je među deset zemalja u kojima će se broj stanovnika do 2050. smanjiti za 15 ili više posto.

Vezani članci Kokain, Kolumbija Proizvodnja koke dosegnula nezapamćene razine: "Eksplozija bi trebala zvoniti na uzbunu svima" Prosvjed u Moldaviji Policijski agent se ubacio u skupinu koju vodi moldavski Rus: "Uhićeni su došli s preciznim planom"

Štoviše, Hrvatskoj se prognozira pad broja stanovnika za čak 17 posto čime dijeli visoko peto mjesto s Litvom i Rumunjskom.

Prema izvješću UN-ova Ureda za ekonomska i socijalna pitanja (DESA) osim Hrvatske se u toj skupini nalaze i Bugarska, Latvija, Litva, Poljska, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Ukrajina te Djevičanski Otoci.

Hrvatska bi, prema projekcijama DESA-e, 2050. godine trebala imati 3,85 milijuna stanovnika, dok bi 2100. godine broj stanovnika u Hrvatskoj trebao pasti na svega 2,5 milijuna.

Od zemalja u susjedstvu među 10 onih s najvećim projiciranim padom stanovništva je i Srbija u kojoj bi s današnjih 8,79 milijuna broj stanovnika 2050. trebao pasti za 15 posto, na 7,45 milijuna stanovnika.

Na neslavnom prvom mjestu je Bugarska čijih bi se 7,08 milijuna stanovnika do 2050. trebalo smanjiti za čak 23 posto, na svega 5,42 milijuna.

Latvija je na drugom mjestu s padom od 22 posto, a slijede Moldavija s 19 posto i Ukrajina s 18 posto.

U izvješću se kaže da je prirodni prirast u svim europskim zemljama trenutno ispod razine koja je potrebna da broj stanovnika ostane na istoj razini u dugoročnom razdoblju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju