Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Demografska i socioekonomska obilježja

Predstavljena studija o braniteljima: Čine 10 % stanovništva, u prosjeku imaju 48,5 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar branitelja Tomo Medved, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof te prof. dr. Zoran Šućur predstavili su studiju "Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja".

U Ministarstvu hrvatskih branitelja predstavljena je studija "Demografska i socioekonomska obilježja hrvatskih branitelja" koju su predstavili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof  te autor studije prof. dr. Zoran Šućur.

Pročitajte i ovo Tomo Medved Svakome se dogodi Ima li nezadovoljnih u HDZ-u? Odgovor Tome Medveda mogao bi vas nasmijati Tomo Medved i Ivana Kopčić - 2 Točkasta koalicija HDZ za parlamentarne izbore najavio točkastu koaliciju, Medved otkrio s kim HDZ sigurno neće razgovarati

''Ova studija je važna i za ministarstvo radi izrade mjera, ali i i za struku i javnost, jer je omogućen jasan uvid u život braniteljske populacije'', rekao je Medved. Podaci iz studije, napominje, podloga su za izradu Zakona o braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Studija je pokazala da su hrvatski branitelji u odnosu na ukupno stanovništvo gotovo jednako radno aktivni, ali da ih je šest posto bez ikakvih prihoda. Po obrazovnoj strukturi, kaže, 60 posto nih ima završenu srednju školu.

''Sada raspolažemo činjenicama pomoću kojih ćemo učinkovitije donijeti niz mjera u ostvarivanju njihovih prava'', kaže Medved.

Marko Krištof naglasio je da se radi o statističkom istraživanju i da je izvor podataka bio i popis stanovništva iz 2011. godine.

Najčešće su poteškoće zdravstvene prirode

Zoran Šućur, autor studije konstatirao je da je ova studija provedena zbog manjka znanstvenih radova o braniteljskog populaciji izvan konteksta Domovinskog rata, a da prikupljeni podaci i analize mogu biti poticaj za daljnja znanstvena istraživanja te podloga pri planiranju i provođenju različitih mjera prema braniteljskoj populaciji.

Studija je obranila ključne karakteristike 420.000 hrvatskih branitelja koji su bili evidentirani u registru.

Prilikom popisa stanovništva 2011. činili su 10% stanovništva, a u prosjeku imaju 48,5 godina. Najveće su poteškoće s kojima se suočavaju zdravstvene, odnosno imaju poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, te velik dio njih treba pomoć drugih osoba.

Što se tiče stambenih problema, branitelji dijele sudbinu drugih građana Hrvatske. Većina branitelja vlasnici su stambenih objekata u kojima žive, ali to ne jamči i kvalitetu stambene infrastrukture. Većina ih živi u obiteljskim kućanstvima, a manje u samačkim kućanstvima i u institucijama.

Ivica Ahmađa iz ministarstva informirao je medije o dosadašnjem tijeku savjetovanja sa zainteresiranom javnošću vezano uz Nacrt prijedloga novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

''Svi pokazatelji studije, ali i u ministarstvu smo izradili niz drugih pokazatelja koji su bili temelj za donošenje odluke. Na primjer, to su opravdanost našeg traženja preventivnih medicinskih pregleda'', rekao je ministar Medved.

Važan je, kaže, i stambeni status. Pokazao je grafikon u kojem se vide odstupanja samačkih domaćinstava branitelja u odnosu na ostatak populacije. Rekao je da je od 2011. kada je bilo proveden popis stanovništva umrlo više od 18.000 branitelja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene