Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kreće javno savjetovanje

Evo koliko će koštati novi zakon o hrvatskim braniteljima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo hrvatskih branitelja predstavilo je nacrt prijedloga novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Nacrt prijedloga novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja donosi objedinjavanje braniteljskih i stradalničkih prava u jedinstvenom zakonu, otvorene rokove za priznavanje statusa branitelja i HRVI, uvođenje naknade za nezaposlene branitelje (umjesto opskrbnine) i vraćanje prava na besplatne udžbenike, sistematske preglede za branitelje i donošenje Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja branitelja i stradalnika iz DR-a. Osim toga, donosi i ubrzanje stambenog zbrinjavanja, usklađivanje načina ostvarivanja prava na mirovinu te zaštitu stečenih prava pripadnika HVO-a.

Pročitajte i ovo Tomo Medved, ministar branitelja (Ne)Sigurnost Medved: ''Propucavanje je upozorenje svima'' Slika nije dostupna Reakcija na Mlinarićevu objavu Ministarstvo odgovorilo zastupniku DP-a: ''Ne znamo gdje je bio proteklih godina i ne sjećamo se da je prije tako gorljivo branio branitelje''

Nakon predstavljanja nacrt zakonskog prijedloga kreće u javnu raspravu, a u Ministarstvu očekuju da će prijedlog u Saboru biti prije ljetne stanke.

Tomo Medved, ministar branitelja, u uvodnom je predstavljanju rekao da danas započinje postupak javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću.

"Jedan od glavnih ciljeva Ministarstva i Vlade jest briga o zdravlju i dobrobiti branitelja", rekao je Medved, dodajući da je vizija Ministarstva branitelja bila osigurati svim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata da njihova uloga u obrani domovine bude trajno i dostojanstveno vrednovana. 

"Po prvi puta u Ministarstvu smo izradili i svakodnevno usklađujemo statusna i materijalna pitanja branitelja. Od 442.749 danas živih branitelja njih 205.653 je u radnom odnosu. Posebno ranjiva skupina je 82.889 branitelja koji nisu zaposleni i nemaju nikakvih primanja", rekao je Medved.

Dodao je da je u mirovini 52.345 branitelja u mirovini. "Ostalima koji su u mirovini uračunat je staž sudjelovanja u Domovinskom ratu, a mirovinu su zaradili kroz svoj radni vijek", rekao je Medved, dodajući da je iz brojčanih pokazatelja vidljivo da je najbrojnija populacija 50-godišnjaka, njih 20.2010 branitelja od kojih je u mirovini vrlo mali broj, a zaposleno ih je 11.500, dok ih je gotovo šest tisuća nezaposleno i nemaju gotovo nikakva primanja. 

Medved je pozvao sve branitelje da svojim konstuktivnim prijedlozima doprinesu poboljšavanju ovog teksta.

Cijena novog zakona – više od pola milijarde kuna!

Iako je Medved novinarima rekao da će za provedbu novog zakona biti potrebno "ispod 500 milijuna kuna", novinari su izračunali da će država za to morati u idućoj godini izdvojiti ipak više od pola milijarde kuna, odnosno 525 milijuna. Dio sredstava morat će osigurati Ministarstvo branitelja, a dio Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. 

Medved tvrdi da je sve usuglašeno i s Ministarstvom financija. 

Otvaraju se rokovi za priznavanje statusa

Ivica Akmadža, načelnik pravnog sektora Ministarstva, rekao je da se novim zakonom žele omogućiti prava trenutno nezaposlenim braniteljima kojima bi se, ako ne mogu raditi, omogućilo pravo na mirovinu. 

Prema njegovim podacima, od 320 tisuća blokiranih hrvatskih građana, 62 tisuće su branitelji, odnosno njih nešto više od 18 posto.

Novi bi zakon ponovo otvorio rok za ostvarivanje statusa branitelja, koji je zatvoren još 2009. godine, zbog čega određeni broj branitelja nije mogao regulirati svoj status, a jednako tako otvorit će se rok i za ostvarivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida. Uzročno-posljedičnu vezu oboljenja i sudjelovanja u ratu određivat će liječnička povjerenstva.

Pripadnicima naoružanih odreda koji su u ratu sudjelovali više od sto dana u razdoblju od 30. srpnja 1991. do kraja 1992. godine moći će se priznati status ako to dosad nisu regulirali. 

"Regulirali smo i status dragovoljca za osobe koje nisu imale obvezu sudjelovanja u Domovinskom ratu, želim naglasiti maloljetne pripadnike i žene. Svi koji su se uključili do 31. prosinca 1995. godine moći će regulirati status i dobiti status dragovoljca Domovinskog rata", rekao je Akmadža.

Na predstavljanju nacrta zakonskog prijedloga su i Đuro Glogoški, jedan od voditelja braniteljskih prosvjeda u vrijeme Vlade Zorana Milanovića te Josip Đakić, HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane. 

Ukida se registar branitelja, a uvodi evidencija koja više neće biti javna

Vedran Černi iz Udruge Udruga branitelja dragovoljaca Domovinskog rata, objasnio je zbog čega se ukida registar hrvatskih branitelja koji je bio javan. 

"Uvodi se evidencija branitelja koja više neće biti javna. S tom evidencijom moći će raspolagati Ministarstvo, a to će jako olakšati braniteljima vađenje bilo kakvih potvrda", rekao je Černi. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene