Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Demokratskog centra (DC) Vesna Škare Ožbolt najavila je kako će DC, ako uđe u Hrvatski sabor ili Vladu, zatražiti izmjenu Uredbe o otkupu stanova na područjima od posebne državne skrbi kojom se, kako je naglasila, diskriminira građane Vukovara kojima je tek ove godine ponuđena mogućnost otkupa stanova.


Podsjetivši kako u Vukovaru zbog ratnih događanja, a potom i
okupacije toga područja, nije bilo moguće provesti otkup stanova početkom devedesetih godina, kada je to učinjeno na tada slobodnim hrvatskim područjima, Vesna Škare Ožbolt ustvrdila je da su Vukovarci danas primorani stanove otkupljivati po većim i nepovoljnijim cijenama.

Vezani članci Ivan Penava Penava u Vukovaru prozvao Vladu, Plenković mu ubrzo odgovorio: "Treba naći balans između dostojanstvene zahvalnosti i sitnog grickanja. Treba malo odrasti politički da bi se to moglo" Vukovar Svađe u Vukovaru prije popisa stanovništva: "Ovo su dogovori na razini najgorih uličnih i mafijaških sporazuma", "Radi se hajka na Srbe"

Većina hrvatskih građana, koji su stanove otkupljivali početkom devedesetih, plaćali su po četvornom metru oko stotinu tadašnjih njemačkih maraka, navela je dodavši kako su cijene otkupa vukovarskih stanova danas znatno veće, što je, kako je zaključila, nepravedno prema građanima Vukovara.
Poručila je da je DC socijalno osjetljiva stranka te će ako uđe u Hrvatski sabor, ta stranka žurno pokrenuti pitanje otkupa vukovarskih stanova.

Konferenciji za novinare nazočan je bio i tajnik Udruge stanara grada Vukovara Domagoj Marenić koji je ustvrdio da su političari od stambene problematike u Vukovaru stvorili niz problema koji građanima, kako je zaključio, samo dodatno otežavaju ionako težak život.