Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar Darko Horvat najavio je u nedjelju da se kreće u u brzu obnovu sisačkoga Hotela Panonija, nakon što je detaljnim pregledom utvrđeno da mu nisu oštećeni osnovni konstrukcijski dijelovi i da je statički siguran za prihvat oko 160 stanovnika Siska i okolice.


Nakon dogovora s gradonačelnicom i uz angažman poduzetnika sisačkoga kraja, započinjemo s njegovom obnovom, rekao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u izjavi koju prenosi Ministarstvo.

Izvijestio je da su statičari u nedjelju detaljno pregledali Hotel Panoniju i utvrdili da osnovni konstrukcijski dijelovi nisu oštećeni, te da je hotel statički siguran za prihvat oko 160 stanovnika Siska i okolice.

Horvat je istaknuo je kako započinju s obnovom Panonije kako bi ju priveli svrsi što je prije moguće te započeli preseljenje dijela građana iz školske športske dvorane u hotel u kojem mogu osigurati sve potrebne epidemiološke mjere i prehranu.

Dodao je kako se upravo na pitanje osiguranja privremenog i budućeg trajnog stambenog zbrinjavanja građana odnosi i prioritet njegova angažmana, kao i resora kojeg vodi.

Angažman ugostitelja volontera neizmjeran i neupitan

Naglasio je kako je pitanje (ne)održivosti dosadašnjeg načina pripreme i podjele obroka dio informacija koje su u Stožeru primali s terena.

"To se ni u jednom dijelu ne dotiče doprinosa kuhara i ugostitelja koji proteklih desetak dana volontiraju na području pogođenom potresom", rekao je Horvat i dodao kako je njihov angažman u ovoj krizi neizmjeran te da to nitko ne poriče niti im to može oduzeti.

Ocijenio je kako je velika zahvalnost koju svi prema njima osjećaju. "Isto tako treba posebno istaknuti i djelatnike Hrvatskog Crvenog križa i lokalnih stožera, kao i članove Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore, koji su se također promptno odazvali te započeli s pripremom toplih obroka", dodao je Horvat.

Najavio je kako će nova organizacija pripreme hrane s kakvom se kreće od ponedjeljka ići k tome da rastereti one koji kuhaju, sortiraju i dobavljaju namirnice.

Volonteri više nego dobrodošli

Poručio je volonterima da su, ako će kod njih postojati želje i volje, i više nego dobrodošli nastaviti pomagati koliko god će to biti u njihovoj moći.

Horvat ističe kako je najvažnije da se osiguraju obroci za sve one kojima su oni nužno potrebni, a prioritetno za starije i nemoćne te one čiji su domovi stradali do mjere da se u njima više ne može živjeti, a samim time ni kuhati.

"Nitko od ljudi čiji su domovi stradali neće ostati bez toplog obroka", poručio je ministar Horvat istaknuvši da su upravo oni prioritet.

U vezi s resorom koji vodi, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat poručio je da - u suradnji s domaćim građevinskim tvrtkama i hotelijerima - aktivno i predano nastavlja raditi na što bržem osiguranju dovoljnog broja stambenih jedinica u koje će moći smjestiti sve one kojima je to potrebno.

Rade na pronalasku optimalnog rješenja

Poručio je kako paralelno s time rade i na pronalasku optimalnoga rješenja kojim će krenuti u obnovu i građanima osigurati trajni stambeni smještaj, a sve u suradnji s hrvatskim poduzetnicima i hrvatskom akademskom zajednicom.

"Tijekom idućeg tjedna", najavio je, "započinjemo i s organiziranim aktivnostima uklanjanja objekata koji su prijetnja zdravlju i životima na potresom pogođenom području, uz angažman specijaliziranih hrvatskih tvrtki".

Ministar je poručio kako nastavlja s aktivnostima pripreme i osiguranja privremenog i trajnog stambenog rješenja za građane čiji su domovi najviše pogođeni potresom te ponovio kako brza obnova Hotela Panonija otvara mogućnost privremenog stambenog zbrinjavanja za oko 160 ljudi.

Ana Džankić: Mala Gorica U uništenom prognaničkom naselja kod Petrinje živi samo ona: "Kad bi država htjela obnoviti te barake..."

Darko Horvat Horvat o podjeli hrane u Petrinji: "Sada se priprema preveliki broj toplih obroka. Na terenu sve ima glavu i rep"

Horvat je zahvalio svima koji su doprinijeli pripremanju toplih obroka za građane na području Sisačko-moslavačke županije, kako ugostiteljima volonterima, tako i djelatnicima Crvenog križa, članovima HGK i HOK-a, kao i lokalnih stožera.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju