Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Strah od neuspjeha sezone?

Bajs ponudio ostavku da provjeri svoju poziciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar turizma Damir Bajs danas je novinarima u Banskim dvorima potvrdio da je premijeru Ivi Sanaderu nedavno dao mandat na raspolaganje, ali da to premijer nije prihvatio.

'Premijer je odbio moje davanje mandata na raspolaganje i ja sam to prihvatio. Zahvaljujem premijeru na povjerenju koje mi je dao i kada sam postao ministar i danas', izjavio je Bajs. Napomenuo je kako se politika sastoji od političkog i osobnog dijela. U jednom trenutku bilo je dosta prijepora oko akcijskog plana za turizam, rekao je Bajs i istaknuo kako je osjetio potrebu staviti svoj mandat na raspolaganje.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan, reporter Dnevnika Nove TV Šok u Splitu zbog ostavke Tko je novi šef splitske policije? "Pamti ga se i kao glavnog ravnatelja policije s najkraćim stažem" Slika nije dostupna Prekinuta neizvjesnost Sanader: Bajs ostaje ministar turizma

>> Sanader: Bajs ostaje ministar turizma

'Moj je mandat dao na provjeru i nije prihvatio moje davanje mandata na raspolaganje', rekao je Bajs O tome nije želio govoriti u javnosti, jer, istaknuo je, premijer kao mandatar odlučuje o članovima svoje Vlade. 'Moj je mandat dao na provjeru i nije prihvatio moje davanje mandata na raspolaganje', rekao je Bajs. Istaknuo je kako će akcijski plan, kojega su prihvatili i Ekonomsko vijeće i Vlada, biti proveden te da je pred nama neizvjesna turistička sezona, a uvjeren je da će sezona pridonijeti gospodarskom razvoju.

Odluka nije bila vezana za političke okolnosti

Naglasio je da njegova odluka o davanju mandata na raspolaganje nije bila vezana uz političke okolnosti i HSS. HSS, čiji sam potpredsjednik, čvrsto stoji iza provedbe koalicijskog sporazuma, poručio je Bajs u kratkoj izjavi nakon koje nije želio odgovarati na novinarska pitanja. Ni u izvorima bliskim vrhu vlade nisu se mogli dobiti detaljniji razlozi Bajsovog stavljanja mandata na raspolaganje. No, iz tih krugova otklanjaju špekulacije kako je razlog bio PDV, odnosno neprihvaćanje prijedloga da se smanji PDV za ugostiteljstvo.

'To nije bio razlog', tvrdi visoki izvor iz Banskih dvora, ponavljajući kako će se o PDV-u i za ugostiteljstvo razgovarati u okviru cjelovite politike PDV-a i njegova usklađivanja s europskim zakonodavstvom. Bajs kao ministar turizma zna da se ove godine puno očekuje od turizma, stvara se fama ili očekivanje da turizam može spasiti ili u velikoj mjeri u Hrvatskoj ublažiti gospodarsku krizu koja trese svijet, pa su, procjenjuju neki izvori u vladi, možda i očekivanja o predstojećoj sezoni bila velika i možda se procjenjuje da će odgovornost biti personalizirana.

Zakon o trgovini sigurno se u skoro vrijeme neće mijenjati

No, u Banskim dvorima tvrde kako je premijer Sanader relativizirao mogućnost personalizacije mogućeg neuspjeha turističke sezone, pa nije ni prihvatio ponuđeni Bajsov mandat. I iz Vlade poručuju kako će se akcijski plan provesti, kako je moguće da neke mjere naiđu na otpor, primjerice o smanjenju naknada ZAMP-u, spomeničke rente i slično, ali i odbacuju mogućnost da se u skoro vrijeme promijeni Zakon o trgovini i odredba o neradnoj nedjelji. Sada se sigurno neće mijenjati Zakon o trgovini, ističu visoki izvori iz vlade i ponavljaju da se odredba o neradnoj nedjelji neće mijenjati, te da će, kako Zakon i predviđa, trgovine moći nedjeljom biti otvorene od 1. lipnja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene