Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ima 100 tisuća pretplatnika

Dao otkaz i zarađuje na internetu: Križevčanin živi od YouTube kanala koji bi mogao postati najposjećeniji u svojoj kategoriji

Antonio Radić (Screenshot: YouTube)
Antonio Radić (Screenshot: YouTube)
Antonio Radić, tridesetogodišnji Križevčanin, nedavno je napustio stalni posao u jednom trgovačkom lancu i danas živi od – šahovskog kanala na YouTubeu.

U šahovskoj zajednici poznat je pod nadimkom Agadmator, a svog stotisućitog pretplatnika proslavio je u petak šahovski turnir koji je prenosio uživo, naravno, na svom kanalu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IGRAO ŠAH PROTIV SEBE Performans na Kalelargi povodom Dana državnosti: "Crna figura dominira nad stanovništvom ove države" Slika nije dostupna Šah u škole! Gari Kasparov u Opatiji otvara šahovsku akademiju

"S ovim sam započeo kao veliki zaljubljenik u šah, s namjerom da populariziram tu drevnu igru. U kolovozu sam imao oko 15.000 pretplatnika, a onda je stvar eksplodirala. U studenom sam prešao brojku od 75.000 pretplatnika, a sada rastom u prosjeku s po tisuću pretplatnika dnevno i po njihovu broju, sada sam treći u svijetu. Youtubeov algoritam predviđa da ću koncem iduće godine imati najviše pretplatnika u svijetu. Trenutačno sam prvi u svijetu po posjećenosti svoga kanala", rekao je Antonio Radić za Podravski.hr.

Agadmator prihode generira od reklama na YouTubeu, kao i od donacija koje prima od svojih pretplatnika, a uredno ih svakodnevno objavljuje. Nedavno je od jednoga poklonika dobio tisuću, a od drugoga 1500 američkih dolara. Najviše pretplatnika ima iz Amerike i Indije, dok je Hrvata svega 0,9 posto.

Radić otkriva da je za uspjeh najvažnije da čovjek voli ono što radi te bude iskren i da se ne pretvara. "Nikad ne popravljam ako nešto krivo kažem ili pogriješim u videu. Naravno, prije svega stoji to da čovjek mora voljeti ono što radi. Ja bih sada, s ovim iskustvom, možda mogao napraviti uspješan YouTube kanal o kolačima, ali to ne bih mogao raditi", kaže Radić, kojemu je još kao četverogodišnjaku ljubav prema šahu prenio djed naučivši ga prve poteze.

S vremenom ga je ipak "pritiskao" malo previše, pa je Radić zamrzio šah sve do srednjoškolskih dana. "A onda me izazvao kolega tvrdeći da će me pobijediti u sedam poteza. Prihvatio sam izazov i dobio partiju. Počeo sam potom pobjeđivati ljude po bircevima, pa sam se ohrabrio doći u šahovski klub, no tamo su me namlatili klinci koji su trenirali. Onda sam otišao k djedu i rekao mu: 'Deda, daj knjige'", ispričao je ovaj majstorski kandidat i aktualni šahovski prvak Križevaca za Podravski.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene