Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Danas odluka o izručenju Milana Španovića Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako piše britanski Times Online, 43-godišnji Milan Španović bio je član srpske paravojne družine koja je tijekom Domovinskog rata operirala u blizini Gline. Jednog jutra u kolovozu 1991. 40-ak naoružanih Srba upalo je u selo Maja te protjeralo stanovništvo, opljačkalo sve kuće te zapalilo crkvu i nekoliko domova. Danas bi sud u Westminsteru trebao odlučiti o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Susjedima je Milan Španović bio samo običan otac troje djece. Već 15 godina s obitelji živi u Carshaltonu, dijelu južnog Londona. Čak ni dva policajca koji su ga uhitili zbog krađe isprva nisu ništa posumnjali. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Britanski Project X Zabava izmakla kontroli: U kuću ih je pokušalo ući više od 100, intervenirala i policija Engleska policija, ilustracija Uspostavljen kordon Drama u Engleskoj, u tijeku velika evakuacija: "Napustite područje i na vraćajte se"

Ali, nakon što se bunio kako nije kriv, rutinska provjera identiteta u policijskoj bazi podataka dala je rezultat - Španović je ratni zločinac osuđen na 20 godina zatvora u odsutnosti, a raspisana je i međunarodna tjeralica. 

Nakon rata je 19 Srba, uključujući i Španovićeve rođake, osuđeno na osnovu svjedočenja Hrvata koji su nazočili zločinu. Milan Španović nije bio u sudnici jer je tada bio već daleko od Hrvatske, zatraživši azil u Velikoj Britaniji. Dobio je 20 godina zatvora, a za njim je raspisana i tjeralica.

Danas bi sud u Westminsteru trebao odlučiti o njegovom izručenju Hrvatskoj. Slučaj Milana Španovića podsjeća na onaj kapetana Dragana, a ako Španović bude izručen, imat će pravo na ponovljeno suđenje. On je prvi ratni zločinac s ovih prostora koji je pronađen u Engleskoj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene