Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako piše britanski Times Online, 43-godišnji Milan Španović bio je član srpske paravojne družine koja je tijekom Domovinskog rata operirala u blizini Gline. Jednog jutra u kolovozu 1991. 40-ak naoružanih Srba upalo je u selo Maja te protjeralo stanovništvo, opljačkalo sve kuće te zapalilo crkvu i nekoliko domova. Danas bi sud u Westminsteru trebao odlučiti o njegovom izručenju Hrvatskoj.


Susjedima je Milan Španović bio samo običan otac troje djece. Već 15 godina s obitelji živi u Carshaltonu, dijelu južnog Londona. Čak ni dva policajca koji su ga uhitili zbog krađe isprva nisu ništa posumnjali. 

Vezani članci Potres Slabi potresi noćas kod Petrinje: "Kratak, ali jak", "Zatreslo je dosta" Petrinja nakon potresa, ilustracija Prilično jak potres probudio stanovnike središnje Hrvatske, uslijedila i slabija podrhtavanja. Gradonačelnik Petrinje: "To je traumatizirajuće"

Ali, nakon što se bunio kako nije kriv, rutinska provjera identiteta u policijskoj bazi podataka dala je rezultat - Španović je ratni zločinac osuđen na 20 godina zatvora u odsutnosti, a raspisana je i međunarodna tjeralica. 

Nakon rata je 19 Srba, uključujući i Španovićeve rođake, osuđeno na osnovu svjedočenja Hrvata koji su nazočili zločinu. Milan Španović nije bio u sudnici jer je tada bio već daleko od Hrvatske, zatraživši azil u Velikoj Britaniji. Dobio je 20 godina zatvora, a za njim je raspisana i tjeralica.

Danas bi sud u Westminsteru trebao odlučiti o njegovom izručenju Hrvatskoj. Slučaj Milana Španovića podsjeća na onaj kapetana Dragana, a ako Španović bude izručen, imat će pravo na ponovljeno suđenje. On je prvi ratni zločinac s ovih prostora koji je pronađen u Engleskoj.