Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola izbora

Kako se prijaviti za rad u biračkom odboru? Dobra prilika za dodatnu zaradu, a evo i tko ima prednost

Biračko mjesto
Biračko mjesto Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija - glasački listić Ilustracija - glasački listić Foto: Danijel Soldo/Cropix Biračko mjesto Biračko mjesto Foto: Getty Images Izbori Izbori Foto: Boris Kovacev/Cropix Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +5 Glasačke kutije, ilustracija Galerija 1/10 >>
Ako ste oduvijek željeli biti dio izbornog procesa i iz prve ruke saznati kako izgleda koordinirati biračkim mjestom, sudjelovati u evidenciji glasača i brojenju glasačkih listića, birački odbori mjesto su za vas. Doznajemo kako se prijaviti i koliko iznosi jednodnevni honorar.

U superizbornoj 2024. godini u Hrvatskoj ćemo čak tri puta izlaziti na izbore – parlamentarne, izbore za Europski parlament i predsjedničke krajem godine. Prilika je to da osim davanja svog glasa i sami budete dio biračkog odbora, odnosno da budete angažirani za rad na biračkom mjestu, za evidenciju glasača, podjelu i prebrojavanje biračkih listića, a za to ćete, naravno, dobiti i naknadu.

Pročitajte i ovo Željko Kerum predizborno oružje Sjećate li se ovih slogana i fraza iz političkih kampanja? Ima ih od urnebesno smiješnih do osvetničkih, a neki su postali dio pop-kulture

Iako iznos naknade za članove biračkog odbora za nadolazeće izbore još nije službeno određen, na posljednjim parlamentarnim izborima 2020. godine on je iznosio 300 kuna za članove biračkog odbora, a 400 kuna za predsjednika i njegova zamjenika. Godinu kasnije na lokalnim izborima naknada za članove povećana je na 350 kuna, dok je predsjedniku i njegovu zamjeniku zadržano po 400 kuna neto.

Biračko mjesto Glasanje, ilustracija Foto: Niksa Stipanicev/Cropix

Posljednju službenu odluku Vlada je donijela 30. ožujka 2023. godine za tadašnje izbore članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Tada je naknada za predsjednika i potpredsjednika biračkog odbora bila 60 eura, a za članove biračkog odbora 50 eura neto. Negdje na tom tragu mogu se očekivati naknade i ove godine.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...''

Što rade birački odbor?

Birački odbor za parlamentarne izbore čini deset članova: predsjednik i njegov zamjenik te osam članova odbora koji na biračkom mjestu rade u dvije smjene. Oni su dužni pripremiti biračko mjesto za održavanje izbora: pripremiti stolove, pregrade i kemijske olovke za glasanje, knjigu popisa birača na tom biračkom mjestu te glasačke listiće i kutije koje do 7:00 moraju biti zapečaćene.

Tijekom čitavog dana oni dočekuju birače u dvije smjene. Otvaraju biračko mjesto točno u 7:00 te s dolaskom glasača evidentiraju ih u knjizi popisa birača te im predaju listić za glasanje. Listić se ispunjava iza pripremljene pregrade te ga glasač sam ubacuje u jasno označenu kutiju.

Biračko mjesto Biračko mjesto, ilustracija Foto: Josko Ponos/Cropix

Svi članovi dužni su u 19:00 prisustvovati zatvaranju biračkog mjesta i prebrojavanju glasova, nakon čega se potpisuje zapisnik koji predsjednik i zamjenik biračkog odbora, zajedno s glasačkim listićima i kutijama, kao i svim ostalim dokumentima s mjesta birališta, predaju u sjedište nadležnog izbornog povjerenstva.

Pročitajte i ovo Izbori Superizborna godina Poražavajuće brojke: Samo ove tri europske zemlje imaju manju izlaznost od Hrvatske

Stranački ili nestranački ljudi

Članove biračkog odbora imenuje izborno povjerenstvo izborne jedinice u kojoj se nalaze, na prijedlog nadležnog općinskog ili gradskog izbornog povjerenstva, najkasnije pet dana prije datuma izbora.

Na izborima za hrvatski i europski parlament predsjednik biračkog odbora i njegov zamjenik ne smiju biti članovi nijedne političke stranke, dok po dva člana i dva njihova zamjenika (raspoređenih u dvije smjene) dolaze iz većinske i oporbene stranke ili koalicije, sukladno stranačkom sazivu ranije raspuštenog Hrvatskog sabora.

Stranke trebaju imena svojih članova dostaviti nadležnim povjerenstvima najkasnije osam dana prije izborne nedjelje.

Biračko mjesto Glasačke kutije, ilustracija Foto: Milena Budimir/Cropix

Na izborima za predsjednika Republike Hrvatske ukupno je manje članova biračkog odbora zbog manjeg opsega posla. Šest članova biračkog odbora čine predsjednik i dva člana i njihovi zamjenici. Na ovim izborima političke stranke nemaju pravo određivati članove biračkih odbora niti njihove zamjenike, tako da su svi nestranačke osobe.

Pročitajte i ovo Hrvatska - izborne jedinice karta MALA ŠKOLA IZBORA Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate?

Kako se prijaviti u birački odbor?

Nakon raspisivanja datuma izbora Državno izborno povjerenstvo (DIP) uputit će poziv građanima koji žele biti u biračkim odborima za parlamentarne izbore da se obrate nadležnom izbornom povjerenstvu, odnosno političkim strankama.

Nestranački građani mogu biti predsjednici ili zamjenici odbora te se mogu obratiti nadležnom gradskom ili općinskom izbornom povjerenstvu. Podatke i kontakt objavit će DIP.

Građani koji žele biti samo članovi jednog od oko šest tisuća biračkih odbora trebaju se obratiti političkim strankama, ako je riječ o izborima za parlament.

Biračko mjesto Ilustracija - glasački listić Foto: Danijel Soldo/Cropix

Prednost kod izbora za članove biračkih odbora imaju osobe slabijeg imovinskog stanja (nezaposleni, studenti, umirovljenici i sl.), što je potrebno naznačiti u prijavi.

Za sudjelovanje u radu biračkog odbora trebate biti punoljetni i imati otvoren račun u banci radi uplate naknade za rad na izborima. Također, na navedeni iznos dobiva se i povrat poreza.

Kako bi se lakše razumio rad biračkih odbora, Državno izborno povjerenstvo na svojim mrežnim stranicama objavit će upute i webinare uz odgovore na sva relevantna pitanja vezana za rad biračkih odbora te će nadležna gradska i općinska izborna povjerenstva provesti edukaciju na terenu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene