Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestranačko tijelo

Oglasio se Ustavni sud: Imenovat će Etičko povjerenstvo, pogledajte što će njegovi članovi raditi

U srijedu se priopćenjem oglasio Ustavni sud te poručio da imenuje Etičko povjerenstvo koje ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora.

Ustavni sud RH odlučio je imenovati Etičko povjerenstvo koje ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora te provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Zoran Milanović će u kampanju za Europski parlament? Ustav jači od zakona Je li ovo Milanovićeva taktika za izbornu kampanju? Ugledni profesor: "Ne smije se kandidirati ni na izbor za miss"

"Ustavni sud RH, na temelju članaka 103. i 104. Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, imenuje Etičko povjerenstvo koje ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora te provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

Etičko povjerenstvo nestranačko je tijelo općepriznatog javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima. Prije početka izborne promidžbe Etičko povjerenstvo donosi i objavljuje Izborni etički kodeks koji čine sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i izbornom postupku.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Ponovno u elementu Milanović: "Ovi gangsteri su mi stavili pištolj na sljepoočnicu, ovo je ucjena! A ja sam Plenkovićeva zla kob"

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Pun raspored predsjednik HDZ-a Plenković o parlamentarnim izborima: "Ne percipiram Zorana Milanovića. To što radi SDP je tragedija"

Etičko povjerenstvo ima predsjednika i 6 članova od kojih po tri člana predlažu većinske i oporbene političke stranke, sukladno stranačkom sastavu Sabora.Predsjednik Etičkog povjerenstva je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti po svome položaju. Polazeći od navedenog, dopisom od 19. ožujka o.g. Ustavni sud RH pozvao je parlamentarne stranke da do 21. ožujka o.g. dostave svoje prijedloge za članove Etičkog povjerenstva. Nakon što se prijedlozi zaprime, Ustavni sud RH imenovat će članove Etičkog povjerenstva kako bi ono moglo pravovremeno započeti s obavljanjem propisanih zadaća", piše u priopćenju Ustavnog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene