Marin Strmota podnio je ostavku na mjesto državnog tajnika za demografiju nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju. Iz Banskih dvora neslužbeno kažu kako je to osobni potez državnog tajnika.

Galerija +0 Marin Strmota i Nada Murganić (Foto: Dnevnik.hr)

Marin Strmota, dosadašnji državni tajnik za demografiju, iznenada je podnio ostavku nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju.

Vezani članci Ilustracija - 3 Dječji doplatak porastao kao nikada dosad, a u planu su još veće naknade: U Njemačkoj. Što čeka Hrvatska? Ilustracija Hrvati sve manje vjeruju u brak: Zanimljiv je razlog odustajanja od crkvenih vjenčanja

"Ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u Vladi, kao demograf, mladi čovjek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i s današnjim danom podnosim ostavku na svoje mjesto državnog tajnika. Jer država izumire. Imamo najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država i pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mladi čovjek, kao čovjek Republike Hrvatske, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom", rekao je Strmota, koji je time iznenadio i ministricu Nadu Murganić uz koju je davao izjavu.

Nakon ove izjave Strmota je napustio prostoriju u Vladi u kojoj se održavala konferencija za novinare.

Murganić je prethodno najavila tri mjere koje su najavljene još prije nekoliko mjeseci, a koje je predstavila kao nove. 

Riječ je o izmjenama Zakona o dječjem doplatku koje je najavila za svibanj, a stupile bi na snagu 1. srpnja. Kao drugu "novost" ministrica Murganić je predstavila sufinanciranje dječjih vrtića, za što će se natječajna dokumentacija objaviti u srijedu na stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Treća "novost" je uvođenje dvosmjenskog rada u vrtiće, za što će natječaj biti objavljen 8. ožujka i za što bi se početno izdvojilo 300 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda

"Mislim da su to tri vrlo značajna projekta koja su u potpunosti pripremljena, koja možemo javnosti predočiti", rekla je Murganić, nakon čega je Strmota objavio da podnosi ostavku. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju