Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ja se u istini neću utopiti'

VIDEO: Polančec posjetio roditelje pa otišao kući

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Damir Polančec je sinoć u 23.15 došao u svoju obiteljsku kuću u Koprivnici.

Nakon izlaska iz Remetica bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec je posjetio svoje roditelje u Đelekovcu te se prvo s njima izgrlio. Nakon što je vidio roditelje do obiteljske kuće ga je autom odvezla njegova sestra gdje će nakon četiri mjeseca spavati u svojoj postelji.

Pročitajte i ovo Članovi Radničke Fronte dočekali Andreja Plenkovića transparentom Neugodan doček Radnička fronta dočekala Plenkovića zvižducima, župan Koren reagirao: "Razjurit ću ih!" Ilustracija Osmero u istražnom zatvoru Uskok objavio kako su dvije skupine uvozile luksuzne aute i varale na porezu: Državu ukupno oštetili za najmanje milijun eura

'Molim da me shvatite zbog glasa. Osjećam se kao da sam izašao iz zatvora', prve su riječi Damira Polančeca, po izlasku iz Remetinca. 'Zahvalio bih se svima koji su se našli na pomoći mojoj obitelji. Svima koji mi niste uznemiravali obitelj hvala puno, a drugima, neka vam to ide na čast', rekao je Polančec nakon što je izašao iz pritvora u Remetincu.

Zahvalio se i ljudima iz Remetinca, koji prema njegovim riječima korektno odrađuju posao za malu plaću. 'Jedva čekam da se maknem od kamera i da zagrlim svoju djecu i odem vidjeti roditelje', priznao je bivši potpredsjednik hrvatske Vlade. 'Istina je voda duboka, a ja se u toj vodi ne mogu utopiti', rekao je na kraju sada već slobodni Polančec.

Županijski sud u Zagrebu odlučio je iz pritvora pustiti Damira Polančeca. U USKOK-u su nam prethodno potvrdili da će njihov prijedlog biti da se bivšeg potpredsjednika Vlade pusti, jer više nema razloga za njegov pritvor. Tako su se ispunili svi uvjeti za puštanje iz Remetinca bivšeg potpredsjednika Vlade

Polančeca je  ispred Remetinca dočekala njegova supruga te su se nakon susreta uputitili prema Koprivnici. Zanimljivo je da se danas nitko iz Vlade nije oglasio o puštanju Damira Polančeca iz pritvora.

Pet je istraga u kojima se tereti Damira Polančeca. Jedna je optužnica potvrđena - prihvaćeni su naime dokazi USKOK-a koji Polančeca terete da je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću iz državnog proračuna isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu studiju. Riječ je o kaznenom dijelu zlouporabe položaja i ovlasti, za koji je propisana kazna zatvora i do deset godina.

Polančec je, podjetimo, najviši državni dužnosnik koji je završio iza rešetaka. Vijest da izlazi na slobodu posebno je, razumije se, razveselila njegove roditelje u Đelekovcu.

Njegov branitelj Anto Nobilo žalio se sudu jer smatra da je bivši potpredsjednik vlade nezakonito zadržan u zatvoru budući je posljednji svjedok saslušan još jučer predvečer.

'U najgorem slučaju Polančec je trebao jutros biti pušten jer svaka minuta na slobodi je dragocjena', kazao je odvjetnik Nobilo novinarima nakon sjednice zatvorene za javnost na kojoj je odluku o puštanju Polančeca na slobodu donio sudac Zdenko Posavec, koji zamjenjuje sutkinju zaduženu za nadzor istrage u slučaju HEP-a.

Polančec je bio u pritvoru još samo zbog slučaja malverzacija u HEP-u i TLM-u, jer su mu drugi pritvori, poput onog za Podravku, već ranije ukinuti.

>> Sud prihvatio optužnicu protiv Polančeca

>> Polančec odvjetniku platio 500.000 kuna za prepisanu studiju

Uz Polančeca iz Remetinca je  izašao i čelnik šibenskog TLM-a Ivan Koštan, no ne i bivši direktor HEP-a Ivan Mravak, također osumnjičen za nezakonitosti u HEP-u. Njih trojicu USKOK tereti da su oštetili HEP za oko 600 milijuna kuna jer su putem šibenskog TLM-a mostarskoj tvrtki Aluminij struju prodavali po višeastruko nižim cijenama nego su je kupovali.

Mravku je danas istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u drugoj istrazi. Riječ je o slučaju u kojem je osumnjičen za zlouporabe i primanje mita u vezi s ugovorima za radove na sisačkoj termoelektrani i zagrebačkoj toplani. Osim njega u tom predmetu osumnjičeni su i HEP-ov direktor proizvodnje Petar Čubelić te predsjednici nadzornog i upravnog odbora tvrtke Monting PiM Ljubo Bušić i Anto Matić. USKOK sumnja da je Mravak od njih trebao primiti dva milijuna eura mita, no to se nije dogodilo jer su u HEP-u već počele istrage, a Mravak je završio u zatvoru.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene