Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Treba vratiti otetu državu"

Orešković se obrušila na Plenkovića: "Njegov HDZ je opasniji od svih mračnih razdoblja"

Dalija Orešković rekla je da je HDZ Andreja Plenkovića opasniji je od svih mračnih razdoblja
Dalija Orešković rekla je da je HDZ Andreja Plenkovića opasniji je od svih mračnih razdoblja Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Dalija Orešković rekla je da je HDZ Andreja Plenkovića opasniji je od svih mračnih razdoblja.

Zastupnica Stranke s imenom i prezimenom Dalija Orešković optužila je u utorak HDZ za "sunovrat pravosudnih institucija" te pozvala građane da na skorašnjim parlamentarnim izborima poklone povjerenje lijevoj opoziciji kako bi im vratili otetu državu.

"Plenkovićev HDZ u proteklih je osam godina sustavno provodio razaranje nezavisnih institucija. Svoj projekt potpune destrukcije vladavine prava je proveo do kraja i zbog toga smatram da je Plenkovićev HDZ, ovakav kakav je danas, puno opasniji od svih mračnih razdoblja koja su Hrvatsku poharala do sada", poručila je u Saboru Orešković sumirajući vladavinu HDZ-a uoči izbora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Snaga stigme Roditelji željeli sakriti djetetovu dijagnozu, pa krivotvorili dokumente! I neki stručnjaci štete djeci: ''On to ima, ali ne mora pisati..."

Osvrnula se i na poruke koje su posljednjih tjedana u javnost procurile iz mobitela bivše HDZ-ove zastupnice i državne tajnice Josipe Pleslić, bivše Rimac, posebno na one koje je 2019. slala Anti Galiću, tadašnjem predsjedniku Visokog upravnog suda, a kako bi utjecala na taj sud da poništi odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i kaznu koju su joj izrekli zbog nepravilno ispunjene imovinske kartice.

"Nakon objave poruka koje je upućivala tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu, Ivanu Turudiću, novoizabranom glavnom državnom odvjetniku, nakon 'Di si radosti i di si lipa' imamo novi pravosudni skandal sadržaja 'Di si druže'. Očito je uz pomoć Galića tročlano Vijeće Upravnog suda postupilo po političkom naređenju, a njihova lojalnost nije ostala nenagrađena", kazala je Orešković, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Govoreći o HDZ-ovoj borbi protiv korupcije podsjetila je i kako je vladajuća stranka krenula u sustavno slabljenje ovlasti Povjerenstva "i to onoga trena kada se i AP trebao naći u odlukama Povjerenstva".

Sutra priseže Turudić, "podoban HDZ-ov dečko"

"Sutra će pred predsjednikom Sabora Ivan Turudić, podoban HDZ-ov dečko i radost Josipe Rimac, položiti prisegu iako aktualnoj glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek još uvijek nije istekao mandat. A jasno je da će mu jedna od glavnih preokupacija biti preotimanje predmeta Nine Obuljen Koržinek iz nadležnosti EPPO-a", ustvrdila je Orešković.

Istaknula je da će HDZ-ova većina u četvrtak izglasati i "famozni 'lex AP' s kojim se želi spriječiti daljnje curenje informacija iz istraga i njihovo objavljivanje u medijima čime je krug u potpunosti zatvoren".

"I što nam je uopće još od institucija i vladavine prava ostalo? Ništa, iluzija. Plenkoviću više neće biti potrebna niti ona dimna zavjesa s kojom pokušava zastrašiti ono malo ljudi ili tijela koja se još uvijek uspijevaju oduprijeti njegovim nasrtajima", dodala je.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

Građanima, naglašava, treba vratiti otetu državu.

"Nikakve povišice s kojima se Plenković hvali ne mogu građanima nadomjestiti nepravdu koju koruptivna vlast stvara. A kada bi HDZ i po treći puta došao na vlast, nitko i ništa mu više ne bi mogao stajati na putu pa bi nakon lupanja po mikrofonima, lupali po svima nama. Vrijeme je da od Hrvatske napokon stvorimo državu i to je moj poziv građanima", poručila je Orešković na konferenciji za novinare.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene