Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatskom nacionalnom avioprijevozniku dodijeljeno je međunarodno priznanje Svjetske udruge za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera (GUWAA).


Croatia Airlinesu, hrvatskom nacionalnom avioprijevozniku i članu udruge Star Alliance, jučer je u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb svečano dodijeljena Bijela zastava, međunarodno priznanje Svjetske udruge za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera (GUWAA). Hrvatski nacionalni avioprijevoznik i član udruge Star Alliance prvi je avioprijevoznik u svijetu koji je dobio ovo priznanje za očuvanje čistoće vodenih površina kao i višegodišnju ekološku osviještenost u svim segmentima poslovanja.

Bijela zastava ekološki je simbol čistih vodenih površina - mora, rijeka i jezera, a dodjeljuje se tvrtkama i organizacijama koje su ostvarile izniman angažman u njihovoj zaštiti i očuvanju, uz istovremeni doprinos osvještavanju građana o globalnom problemu zagađenosti morskoga dna. Neki su od kriterija za dodjelu Bijele zastave: uspostavljanje najprihvatljivijih ekoloških metoda čišćenja podmorja, organizacija resursa za reciklažu i pravilno upravljanje prikupljenim otpadom, dijeljenje iskustva s drugim ekološkim organizacijama, educiranje i osvješćivanje stanovništva te kontinuirano održavanje vodenih površina.

Vezani članci Zrakoplov Croatia Airlinesa, ilustracija (Foto: Croatia Airlines) Do kraja siječnja obustavljeni letovi iz Zagreba za Beč i Sarajevo, pogledajte preostali red letenja Država ne zna tko joj odvozi trosku - 5 Nevjerojatan slučaj: Država ignorira i Europski sud, već godinu i pol nisu zbrinuli hrpu troske koju odvoze nepoznati kamioni. A tko? Ne znaju ni država ni mještani...

U Croatia Airlines stižu četiri najsuvremenija Airbasova zrakoplova

Croatia Airlines u projekt Bijela zastava uključio se čišćenjem morskoga dna na području plaže Žaborić kraj Šibenika, koje su ovog ljeta obavili profesionalni ronioci Svjetske udruge za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera. Istodobno, na videosustavima u zrakoplovima Croatia Airlinesa počeo se prikazivati promotivni film Bijela zastava kako bi se u javnosti što više proširila svijest o ovome hvalevrijednom projektu.

Na svečanosti dodjele Bijele zastave Croatia Airlinesu prisutnima su se obratili Krešimir Kučko, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa, i Doris Pinčić Rogoznica, ambasadorica Svjetske udruge za očuvanje i zaštitu mora, rijeka i jezera, organizacije koja je sa Zakladom princa Alberta II. pokrenula projekt Bijele zastave.

'Veliko mi je zadovoljstvo što podržavamo i promoviramo ovaj ekološki projekt. Croatia Airlines već 25 godina neprestano ulaže u zaštitu i očuvanje ekološkog sustava promocijom ekološki osviještenog djelovanja, kao i implementiranjem mnogih tehničkih i tehnoloških poboljšanja u poslovanju. Sretan sam što pridonosimo očuvanju naših prirodnih ljepota za buduće generacije te zbog toga osobito ponosan što smo od danas nositelji Bijele zastave', rekao je Krešimir Kučko, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa.

CA 2014. ostvarila dobit veću od 7 milijuna kuna: 'Mi svoje mjesto pod suncem imamo'

Osim što prikazivanjem promotivnih filmova u zrakoplovima promiče zaštitu hrvatskih prirodnih ljepota, naša tvrtka kontinuirano podiže ljestvicu ekološki prihvatljivog poslovanja. Croatia Airlines i prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju bio je obvezan sudjelovati u sustavu monitoringa i prijavljivanja emisija CO2, a zbog izvrsnosti sustava, koji je samostalno razvio, postao je i oglednim primjerom na razini Europske unije.

Jeste li znali?

Unatoč uvriježenom mišljenju, zrakoplovi zagađuju okoliš manje od automobila. Primjera radi, mlazni zrakoplov Croatia Airlinesa Airbus 320 na relaciji Zagreb-Split emitira oko 36 kilograma CO2 po putniku, a popunjeni turboelisni Dash 8-Q400 još i manje, odnosno oko 30 kilograma CO2 po putniku.

Znate li koliko CO2 emitira prosječno osobno vozilo s jednim putnikom na istoj ovoj relaciji? Više od 46 kilograma, odnosno oko 10 kilograma više od Airbusa i preko 16 kilograma više od zrakoplova Q400 po putniku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook