Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Socijaldemokratski forum žena SDP-a upozorio je da unatoč zakonskoj regulativi i dalje svjedočimo brojnim slučajevima nasilničkog ponašanja prema ženama u obitelji i široj zajednici, ocjenivši kako je provedba strategija i nadležnih zakona 'ozbiljno neučinkovita'.


10 godina nakon tragičnog događaja - ubojstva triju žena na zagrebačkom Općinskom sudu, članice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a upozoravaju kako, unatoč zakonskoj regulativi i naporima na podizanju razine svijesti o potrebi borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja, i dalje svjedočimo brojnim slučajevima nasilničkog ponašanja prema ženama u obitelji i široj zajednici s teškim, nerijetko i smrtnim posljedicama. Iako smo proteklih godina učinili iskorake u zakonskom reguliranju nasilja prema ženama i u obitelji, crne brojke upozoravaju kako to niti izbliza nije dovoljno, ističe se u SDP-ovu priopćenju za javnost.

Diskriminacija žena i dalje prisutna

Vezani članci Kupači na plaži Slanica na otoku Murteru Seksualni predatori na našem otoku: "Osjećam se silovanom. Više ne smijemo šutjeti, njihova perverzija nema granica" Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Propast tvrtki, dugovi veledrogerijama, prisjećanje na žene žrtve nasilja – Sve je to u tjednu za nama zasjenila afera JANAF

'Uz primjenu zakonskih odredbi, koja bi trebala biti neupitna, smatramo kako se i na državnoj i na regionalnoj i lokalnoj razini treba izdvajati više sredstava za informiranje, prevenciju i stručnu brigu', pišu članice Foruma. Nasilje prema ženama u obitelji, ocjenjuju, izraz je diskriminacije žena u Hrvatskoj. Borba protiv diskriminacije žena, pa tako i nasilje u obitelji, počinje sustavnim i osmišljenim obrazovnim programima o nenasilnom rješavanju sukoba i poštivanju različitosti a što, kako ocjenjuju, našem obrazovnom sustavu nedostaje. Ističu kako je najveća odgovornost na Vladi RH i dosljednom provođenju zakonskih odredbi te stoga pozivaju Vladu i tijela lokalne i regionalne samouprave da ovome problemu posvete više pozornosti i pri izradi proračuna za 2010. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju