Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojni slučajevi nasilničkog ponašanja

Crne brojke: Nasilje nad ženama i dalje zabrinjavajuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Socijaldemokratski forum žena SDP-a upozorio je da unatoč zakonskoj regulativi i dalje svjedočimo brojnim slučajevima nasilničkog ponašanja prema ženama u obitelji i široj zajednici, ocjenivši kako je provedba strategija i nadležnih zakona 'ozbiljno neučinkovita'.

10 godina nakon tragičnog događaja - ubojstva triju žena na zagrebačkom Općinskom sudu, članice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a upozoravaju kako, unatoč zakonskoj regulativi i naporima na podizanju razine svijesti o potrebi borbe protiv rodno uvjetovanog nasilja, i dalje svjedočimo brojnim slučajevima nasilničkog ponašanja prema ženama u obitelji i široj zajednici s teškim, nerijetko i smrtnim posljedicama. Iako smo proteklih godina učinili iskorake u zakonskom reguliranju nasilja prema ženama i u obitelji, crne brojke upozoravaju kako to niti izbliza nije dovoljno, ističe se u SDP-ovu priopćenju za javnost.

Pročitajte i ovo Gužva u Frankopanskoj ulici - 4 Zanimljivi podaci Kako su glasale žene, za koga nisu glasali muškarci, kome su povjerenje dali mladi? Pravda za žene - 5 Nasilje nad ženama Zbog nasilnika s pozicije moći vodi borbu kojoj se ne nazire kraj: "Očito se njemu ništa ne može. Tko više ima, taj može sve"

Diskriminacija žena i dalje prisutna

'Uz primjenu zakonskih odredbi, koja bi trebala biti neupitna, smatramo kako se i na državnoj i na regionalnoj i lokalnoj razini treba izdvajati više sredstava za informiranje, prevenciju i stručnu brigu', pišu članice Foruma. Nasilje prema ženama u obitelji, ocjenjuju, izraz je diskriminacije žena u Hrvatskoj. Borba protiv diskriminacije žena, pa tako i nasilje u obitelji, počinje sustavnim i osmišljenim obrazovnim programima o nenasilnom rješavanju sukoba i poštivanju različitosti a što, kako ocjenjuju, našem obrazovnom sustavu nedostaje. Ističu kako je najveća odgovornost na Vladi RH i dosljednom provođenju zakonskih odredbi te stoga pozivaju Vladu i tijela lokalne i regionalne samouprave da ovome problemu posvete više pozornosti i pri izradi proračuna za 2010. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene